Älgragu med mandelpotatispuré

Älgragu med mandelpotatispuré
Foto: TV4
Från Förkväll

Mustig gryta med potatispuré smaksatt med tryffel och toppad med balsamico-lingon. "En rätt från Bergslagenskogarna förhöjd med det gotländska guldet" säger Carl Jan.

8 november 2010
Visa mer
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Älgragu

  • 600 g älgbog, skuren i 2 cm tärningar
  • 2 st schalottenlök, grovt hackade
  • 100 g rotselleri, skuren i 1 cm bitar
  • 100 g palsternacka, skuren i 1 cm bitar
  • 100 g morötter, skuren i 1 cm bitar
  • 100 g smålökar
  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl viltbuljong
  • 2 dl vin, rött
  • 1 dl grädde
  • 3 tsk salt
  • 6 st enbär, krossade i pepparkvarn
  • Svartpeppar, nymald

Mandelpotatispuré:

  • 1,2 kg mandelpotatis, skalad
  • 0,3 dl grädde
  • 0,3 dl mjölk
  • 200 g smör
  • 2 tsk salt
  • 5 cl svart tryffelolja
  • 50 g gotländsk tryffel, riven

Balsamico-lingon

  • 400 g frysta lingon, tinade
  • 300 g socker
  • 1 msk balsamicovinäger

Garnityr

  • timjan, färsk

Gör så här

  1. Älgragu:
    Bryn köttet i smöret tillsammans med löken, lägg i rotsellerin, palsternackan, morötterna och smålökarna och låt de fräsa med ett par minuter.
  2. Sikta över mjölet och späd med vinet och buljong under omrörning.
  3. Krydda med salt, svartpeppar och enbären.
  4. Låt ragun småkoka under lock tills köttet är mört, ca: 45 minuter.
  5. Runda av smaken med grädde.
  6. Mandelpotatispuré
    Koka upp potatisen, sänk sedan värmen och låt den sjuda i ca: 15 min.
  7. Under tiden potatisen får sjuda, värm på grädden, mjölken och smöret.
  8. Pressa potatisen och vispa i den varma blandningen.
  9. Smaka av med den svarta tryffeloljan, färskrivna gotländska tryffeln och salt.
  10. Balsamico-lingon
    Rör ihop lingon och sockret tills sockret löst sig. Smaka av med balsamicovinägern.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept