Sallad på färska musslor

4

Du behöver

  • 1 kg blåmusslor
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 0,5 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 knippa bladpersilja
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • grönsallad av något slag
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Gör musslorna klara för kokning. Rengör dem och dra med en tång bort tofsen. Skölj i kallt vatten. Skala och finhacka löken. Skala och skär vitlöken grovt. Plocka av bladen på persiljan och skär stjälkarna smått.
  2. Sätt en rejäl gryta på medelvärme med 2 msk olja. När denna är het tillsätter du lök och persiljestjälkar. Låt fräsa kort och tillsätt sedan vitlök, vin och till sist saffran, 1/2 tsk salt och några tag med pepparkvarnen. Öka värmen och lägg i musslorna. Lägg på lock och låt koka i 4-6 minuter. Släng de musslor som inte öppnat sig.
  3. Tag upp musslorna och låt svalna. Sila över spadet i en kastrull och låt det koka tills knappt 1/2 dl återstår. Låt svalna. Plocka musslorna ur skalen. Spara några till dekoration. Hacka persiljebladen.
  4. Blanda musselbuljongen med lika delar olivolja. Tillsätt ca 1 1/2 msk balsamvinäger. Smaka av om du behöver salta. Blanda musslorna med dressingen och persiljan. Låt dem gärna stå en timme eller så och
  5. Dra åt sig dressingen.
  6. Servera m
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept