Chokladflan

6

Du behöver

  • Mördeg:
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl socker
  • 200 g smör
  • 0,75 dl mandel
  • 1 st litet ägg eller bara en äggula
  • Fyllning:
  • 400 g blockchoklad
  • 2 msk flytande honung
  • 4 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  • ev bakplåtspapper

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med degen: Mal mandeln eller kör den till fint smul i matberedaren. Smula vetemjöl och smör med fingrarna tills massan är homogen. (Kan också göras i matberedaren). Tillsätt socker, mandel, ägg och blanda om till en deg. Smörj en pajform med löstagbar botten eller täck formen med bakplåtspapper. Kavla degen tunn och kläd formen med degen. En bra idé kan vara att täcka degen med folie och på denna lägga t ex rejält med gula ärter och breda ut dessa mot kanterna för att degen ska hållas på plats. Sätt den sedan i ugnen i 15-20 min, låt den därefter svalna.
  2. Fyllning: Finhacka blockchokladen eller kör den till ett grovt smul i matberedaren. Koka upp grädden tillsammans med honungen. Skär smöret i småbitar. Lägg chokladen i en bunke. Häll sedan grädden, lite i taget, i chokladen medan du hela tiden rör om med en visp. Häll ej i mer grädde förrän chokladen "tagit åt sig" all tidigare grädde. När detta är klart rör du ner smöret, också det lite i taget.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept