Hallon- och jordgubbssaft

Hallon- och jordgubbssaft
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Nyhetsmorgon

Överraska med hemgjord saft till fikat!

Natriumbensoat skyddar konserverade produkter från att jäsa. Vissa bär t ex lingon och hjortron innehåller ett naturligt skydd (bensoesyra) mot jäsning och därför behövs inte natriumbensoat.

10 juli 2009
Visa mer
1h

Du behöver

  • 1 l hallon
  • 1 l jordgubbar
  • 3 dl vatten
  • 6 dl socker per liter avrunnen saft
  • ev. 1 kryddmått natriumbensoat per liter saft

Gör så här

  1. Koka upp vatten, lägg i bären och låt koka tills de gett ifrån sig saften, cirka 10 minuter.
  2. Häll upp bärmassan i en silställning och låt rinna av i cirka 30 minuter.
  3. Mät upp den avrunna saften.
  4. Värm upp saften igen och rör ner socker lite i taget. Koka upp och låt sen stå vid sidan om plattan i 4-5 minuter.
  5. Skumma saften.
  6. Rör eventuellt ner natriumbensoat i den varma saften, blanda väl.
  7. Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor.
  8. Fyll saften ända upp till kanten och förslut med tättslutande kork.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept