Kålpudding på hjortfärs

Kålpudding på hjortfärs
Foto: Helén Pe
Från Nyhetsmorgon

Kålpudding på hjortfärs, vitkål, ansjovis och lingon. En enkel och god måltid som uppskattas av alla i familjen. Receptet är hämtat ur boken Laga vilt från skog & sjö.

Kålpudding är en jättefavorit och här är en supergod variant. Använd hjortfärs så blir det en ny smak på puddingen, och i stället för den klassiska sirapen – blanda i rårörda lingon! /Carina&Ulrika Brydling

8 november 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g hjortfärs (kron- eller dovhjort spelar ingen roll)
  • 0,5 st vitkål, ca 600 g
  • 1 st lök, normalstor
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl ströbröd
  • 2 st ansjovisfiléer, hackade
  • 1 msk ansjovisspad
  • 1 krm kryddpeppar, mald
  • 1 dl rårörda lingon
  • 1 tsk torkad timjan
  • smör
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, nymald efter smak
  • mjölk

Gör så här

  1. Skala och riv lök och vitlök fint i en bunke.
  2. Tillsätt mjölk, 2 msk av ströbrödet, ansjovis, spad, kryddpeppar, salt och nymald svartpeppar.
  3. Blanda väl och låt stå och svälla något.
  4. Vänd i färsen och blanda väl.
  5. Dela kålen i grova bitar.
  6. Lägg den i en matberedare och mixa på puls tills kålen är grovhackad.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Bryn kålen i en stekpanna med smör.
  9. Strö på timjan och vänd i rårörda lingon.
  10. Salta och peppra.
  11. Blanda kål och färs.
  12. Smörj en ugnsfast form och lägg i blandningen.
  13. Strö på ströbröd och hyvla på lite kallt smör.
  14. Grädda i ugnen cirka 40–45 minuter.
  15. Servera med nykokt mandelpotatis och rårörda lingon.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept