Oxbringa med ljummen morotsvinegrette

Oxbringa med ljummen morotsvinegrette
Foto: Tobias Rudberg
carina och ulrika brydling
carina och ulrika brydling

Oxbringa med ljummen morotsvinegrette

15 ingredienser

Tillaga en härlig oxbringa och servera den med en ljummen vinegrette på morot. Här får du receptet!

Färdigkokt oxbringa finns att köpa i välsorterade butiker. Det går att byta ut till t.ex. en stekt lövbiff om man vill att denna rätt ska bli klar snabbare.

Ingredienser

portioner

Rimmad oxbringa:

  • 600 g rimmad oxbringa
  • 1 morot
  • 1 schalottenlök
  • 3 lagerblad
  • 6 svartpepparkorn

Varm morotsvinegrette:

  • 3 morötter
  • 50 g smör
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 2 msk grovkornig senap
  • 0,5 dl dill, grovt hackad
  • 1 svenskt äpple
  • 0,5 dl lagrad ost, smulad (t ex Västerbottenost)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Rimmad oxbringa: Lägg ner oxbringan i kallt vatten.
  2. Tillsätt grovt hackad morot och schalottenlök. Lägg i lagerblad och svartpeppar.
  3. Låt oxbringan sjuda under lock i 2-3 timmar tills köttet är riktigt mört.
  4. Varm morotsvinegrette: Skala, tärna och lättkoka morötterna.
  5. Fräs morötterna i lite smör.
  6. Tillsätt honung, vinäger och senap.
  7. Hacka dillen grovt.
  8. Tärna äpplet.
  9. Avsluta med att tillsätta äpple och grovt hackad dill. Salta och peppra.
  10. Vid servering skär upp oxbringan och toppa med morotsvinegrette och smulad lagrad ost.
  11. Serveras med kokt potatis.