Kalops med palsternackspuré och örtpicklade grönsaker

4

Du behöver

Kalops:

  • 600 g kött, grytbitar (vilt, nöt, lamm)
  • 2 st gul lök
  • 2 msk eko smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 3 st lagerblad

Palsternackspuré:

  • 4 st palsternackor
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 75 g ekologiskt smör
  • 3 dl ekologisk mjölk
  • 0,5 st Citron saft
  • salt

Örtpicklade grönsaker:

  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 0,25 st gurka skalad och tärnad
  • 0,5 st äpple skalad och tärnad
  • 1 st morot skalad och tärnad
  • 1 st gulbeta skalad och tärnad
  • 12 st små fina kantareller

Till servering:

  • dill, plockad
  • timjan, fint plockad
  • körvel, plockad

Gör så här

  1. Kalops: Skär köttet i mindre bitar, ca 3x3 cm.
  2. Skala och skiva löken.
  3. Bryn köttet och löken i smör, lite i taget. Lägg efter hand över i en gryta.
  4. Strö över mjölet, vitpeppar och salt. Rör om så mjölet fördelar sig.
  5. Tillsätt vatten, kryddpeppar och lagerblad.
  6. Låt kalopsen koka på svag värme under lock ca 1 1/2 timme. Rör om då och då.
  7. Palsternackspuré: Skala och dela palsternackorna grovt.
  8. Lägg i kastrull och täck med vatten. Salta!
  9. Lägg i vitlöksklyftorna och pressa i lite citron. Koka palsternacka och vitlök riktigt mjuka.
  10. Lägg smöret i en kastrull och sjud tills det fått en gyllenbrun färg och luktar lite nötigt. Sila och låt svalna något.
  11. Häll av vattnet från palsternackorna och låt ånga av.
  12. Mixa palsternacka, vitlök, brynt smör och mjölk med hjälp av en kannmixer till en riktigt slät puré. Salta efter smak!
  13. Örtpicklade grönsaker: Vispa ihop ättika, socker och vatten.
  14. Blanda samman alla tärnade grönsaker och häll på lagen.
  15. Örterna blandas i vid servering.
  16. Servera kalops med palsternackspuré och örtpicklade grönsaker.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept