Blåbärstarte

Blåbärstarte
Foto: Helén Pe
carina och ulrika brydling
carina och ulrika brydling

Blåbärstarte

12 ingredienser

Blåbärskaka som blir godast med en kula vaniljglass. Receptet är hämtat ur boken Laga vilt från skog & sjö.

Den här tarten är urenkel och görs i två steg. Först görs botten och sedan fyllningen. Det låter kanske meckigt, men låt dig inte skrämmas, lönen för mödan blir en helt underbar blåbärskaka som smälter i munnen. /Carina och Ulrika Brydling

Ingredienser

Deg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker, äkta
  • 150 g smör, rumsvarmt

Fyllning 1

  • 4 dl blåbär, färska
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl

Fyllning 2

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 limefrukt, saft och skal
  • florsocker, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg vetemjöl, 0.5 dl socker, vaniljsocker och smör i en matberedare.
  3. Mixa ihop degen hastigt och stjälp upp den i en lätt smord form med löstagbar botten.
  4. Tryck ut degen jämnt i formen.
  5. Vänd ihop fyllningsingredienserna och fördela denna blåbärsröra jämnt ovanpå degen.
  6. Förgrädda i ca 8–10 minuter.
  7. Vispa under tiden ägg och 1 ½ dl socker riktigt pösigt.
  8. Vispa i potatismjöl, limeskal och -saft och rör till en jämn smet.
  9. Häll smeten i den förgräddade formen och grädda i ytterligare cirka 30–35 minuter.
  10. Låt svalna något innan servering och pudra med florsocker.