Vit chokladcheesecake med kola och marinerade björnbär

Vit chokladcheesecake med kola och marinerade björnbär
Foto: TV4

En härligt söt cheesecake med syrliga bär som kontrast.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

27 januari 2010
Visa mer

Du behöver

  • 200 g digestivekex
  • 75 g smör
  • 400 g Philadelphiaost
  • 250 g kesella 10%
  • 100 g vit choklad
  • 1 dl strösocker
  • 3 st ägg

Topping

  • 4 dl crème fraiche
  • 1 st vaniljstång

Kolasås

  • 2,5 dl matlagningsgrädde 15%
  • 2,5 msk sirap
  • 2,5 msk socker

Marinerade björnbär

  • 250 g frysta björnbär
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl farinsocker
  • 1 msk balsamvinäger

Gör så här

  1. Marinerade björnbär
    Koka upp vatten, farinsocker och balsamvinäger i en kastrull.
  2. Vänd ner de frysta björnbären och stäng av värmen.
  3. Låt dra i lagen 10 minuter. Rör om då och då.
  4. Ställ i kylen minst två timmar.
  5. Cheesecake
    Värm ugnen till 175 grader.
  6. Mixa digestivekexen.
  7. Smält smöret och blanda i kexsmulorna.
  8. Tryck ut i rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i 10 minuter.
  9. Tag ut formen och sänk ugnen till 150 grader.
  10. Smält den vita chokladen över vattenbad eller på låg värme.
  11. Vispa ihop philadelphiaosten, kesellan och sockret. Rör i chokladen och äggen i philadelphiaostsmeten.
  12. Häll smeten i formen och grädda i 30 minuter. Låt svalna.
  13. Toppping
    Skrapa fröna ur vaniljstången och vispa ihop med crème fraichen.
  14. Bred toppingen på kakan.
  15. Kolasås
    Koka upp grädden, sirapen och sockret och låt koka under omrörning i 20 minuter.
  16. Häll över cheesecaken precis innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept