Canelés

2 dygn
Från Nyhetsmorgon

Canelés är ett delikat franskt bakverk som tar sin lilla tid att baka men är väl värt besväret.

5 mars 2016
Visa mer
2 dygn

Du behöver

  • 4 vaniljstänger
  • 1 l mjölk (3 %)
  • 100 g smör
  • 4 ägg
  • 4 äggulor
  • 500 g strösocker (9,5 dl)
  • 2 krm salt
  • 1 dl mörk rom
  • 420 g vetemjöl (7 dl)
  • 100 g bivax
  • 75 g rapsolja (0,75 dl)

Gör så här

  1. Dela och skrapa ur vaniljstängerna. Lägg skrap och stänger i en kastrull. Slå över mjölken. Hetta upp tills det precis ska till att koka. Vispa så vaniljen sprider sig i mjölken. Täck med plastfolie och låt stå minst 30 minuter. Allra helst över natten i kylskåpet.
  2. Om mjölken svalnat värmer man upp den igen och har därefter i smöret. Låt det smälta.
  3. Häll ägg och gulor i en bunke. Tillsätt socker och salt. Rör tills det fördelats jämnt (vispa inte). Ha i rommen och rör smeten återigen slät.
  4. Ta ur vaniljstängerna ur mjölken. Häll i cirka en fjärdedel av mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt röra tills allt blandats.
  5. Ha i vetemjölet och rör tills alla klumpar är borta (så gott som alla). Avsluta med resten av mjölken. Rör till en lös och slät smet. Täck med plast och ställ in i kylen 24-48 timmar.
  6. Sätt ugnen på 75 grader. Ställ in canelé-formarna så de blir varma.
  7. Smält bivaxet i micron. Lämpligt att göra det direkt i en glasburk. När det är helt smält har man i rapsoljan. Rör om. Vaxet kommer stelna till för att sen smälta igen. Om det behövs kör man det lite till i micron.
  8. Ta ut formarna ur ugnen. Häll vaxblandning i en form, häll direkt tillbaka allt i burken och ställ därefter formen upp och ner på ett galler. Det underlättar om man har ett bakplåtspapper under gallret för att fånga upp vaxrester. När alla formar har fått ett lager ställer man in dem i frysen en timme.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Samtidigt som man ställer in formarna i frysen tar man fram smeten ur kylen. Den har garanterat skiktat sig. Rör om i den ordentligt och passera den gärna genom en sil för att få bort alla klumpar.
  11. Ta fram formarna, lägg ett bakplåtspapper på en plåt och ställ formarna på ordentligt avstånd från varandra. Fyll formarna till 3/4.
  12. Grädda mitt i ugnen. Efter 6 minuter sänker man temperaturen till 190 grader. Därefter behöver de cirka 25-30 minuter för att bli klara. Testa att ta ut en form med tång och vända upp och ner på den. Om de ser bra ut är de klara. Om inte är det bara att låta dem stå några minuter till.
  13. Ta ut plåten, vänd upp och ner på formarna direkt och låt caneléerna svalna på ett galler. Efter cirka 1 timme är de redo att ätas.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept