Glittertårta

Glittertårta
Foto: Camilla Tubertini

Barn blir knäsvaga inför allt som glänser och skimrar, så varför inte överraska med att gömma extra presenter i en supersaftig chokladtårta med lila och rosa glitter på? /Camilla - Recepten kommer från boken Millas kalastårtor.

Färgat socker
Det rosa och lila sockret finns att köpa eller så färgar du strösocker eller pärlsocker själv.

Överraskning
En ring gömmer sig i varje tårtbit under blommorna och naturligtvis får varje gäst med sig sin ring hem. Det går förresten lika bra med dödskalleringar!

Kolla in fler recept och läs mer om

Millas kalastårtor


10 maj 2011
Visa mer

Du behöver

Kaka

  • 175 g smör
  • 2 st ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl kakao
  • 1 dl vatten
  • 2 dl filmjölk

Fyllning

  • 3 dl grädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 msk chokladpulver exempelvis O’boy

Dekoration

  • 100 g blockchoklad, ljus
  • 100 g blockchoklad, mörk
  • 1 msk grädde
  • Socker, färgat
  • Ringar eller andra presenter

Gör så här

  1. Kaka
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg ett smörpapper i en långpanna.
  3. Smält smöret.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt.
  5. Blanda de torra ingredienserna med varandra och häll dem i äggsmeten tillsammans med smöret, filmjölken och vattnet. Rör om tills allt blandat sig väl.
  6. Häll smeten i långpannan och grädda på den nedersta falsen i ugnen i ca 35 minuter.
  7. Fyllning
    Under tiden kakan gräddas gör du chokladgräddsfyllningen. Vispa grädden med vaniljsockret och chokladpulvret. Vispa hårt.
  8. Ta ut kakan ur ugnen (lämna ugnsluckan öppen och dra ner värmen till 75 grader), och låt den svalna lite.
  9. Skär ut två likadana tårtbottnar, använd en bakform som mall.
  10. Dekorationsdax!
    Bryt blockchokladen i bitar och lägg dem i en glasburk.
  11. Häll i grädden.
  12. Ställ burken i ugnen när den är 75 grader.
  13. Lägg en av bottnarna på tårtfatet och bred chokladgräddsfyllningen över.
  14. Lägg på den andra bottnen.
  15. Stick in ringarna runt kanten men inte ända in då chokladglasyren ska rinna mellan smyckena och kakan. Det gör inget om ringarna inte sitter så hårt, chokladen kommer att fixera dem.
  16. Ta ut den smälta chokladen ur ugnen efter en kvart ungefär och rör den mjuk och slät (jag brukar använda ätpinnar av trä som kan kastas).
  17. Häll den mitt uppe på kakan. Om det behövs kan du hjälpa till att fördela den med en lång spatel som sköljts i hett vatten och torkats av.
  18. Ställ in tårtan i kylen.
  19. När chokladen stelnat kan du strö färgat socker över.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept