Sjötunga med vitvinssås

40 min
4
Sjötunga med vitvinssås
Foto: TV4

Sjötunga med vitvinssås, dillkokt potatis och vårprimörer.

Vintips från Camilla
Bouchard Chablis 81857 119.-

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


4 oktober 2011
Visa mer
40 min
4

Du behöver

Vitvinssås

  • 2 st schalottenlökar
  • 5 st champinjoner
  • smör, till stekning
  • 4 st persiljestjälkar
  • 1 kvist timjan
  • 5 dl fiskfond
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • Salt, efter smak
  • Vitpeppar, efter smak

Fisken

  • 600-800 g filéer av sjötunga
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl fiskfond
  • Salt
  • vitpeppar

Tillbehör

  • 1,5 kg delikatesspotatis eller färskpotatis, beroende på säsong
  • 3 nävar dill
  • 200 gram sparris
  • 200 gram späda morötter
  • 1 citron, i klyftor
  • havssalt

Gör så här

  1. Såsen
    Hacka löken och champinjonerna och fräs dem lätt med persiljan och timjan.
  2. Rör ner fiskfonden och vinet och koka ner till hälften återstår.
  3. Slå i grädden och koka ner såsen till dess att det är cirka 5 dl kvar.
  4. Fisken
    Skölj filéerna.
  5. Salta och peppra.
  6. Rulla ihop dem så att sidan där skinnet suttit är inåt.
  7. Lägg rullarna i en smord ugnsform.
  8. Hacka löken och lägg den runt fisken.
  9. Häll på vin och fiskfond, och låt stå i ugnen i 8-10 minuter eller till dess att fisken är vit.
  10. Ös såsen över lite då och då.
  11. Potatis och vårprimörer
    Skölj potatisen väl och koka den med dillen.
  12. Gör samma sak med morötterna fast i en annan kastrull.
  13. Häll av vattnet.
  14. Värm såsen strax före servering och häll i smöret.
  15. Blir den för tjock, späd med fond från fisken.
  16. Salta och peppra.
  17. Lägg upp fiskrullarna, potatisen och vårprimörerna på tallrikarna och häll såsen över.
  18. Strö några korn havssalt över potatisen.
  19. Servera med en klyfta citron och en dillkvist på varje tallrik.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept