Morfars laxmacka

Morfars laxmacka
Foto: TV4

Morfars laxmacka

Av: Camilla - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

1h 30 min

Röra på renhjärta och pepparrot med gravad lax, serverad på bröd gjort på sju sorters mjöl.

Camillas vintips
Jules Muller Pinot Gris (71134 95.-)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Mackorna

  • 150 g färskost
  • 3 msk crème fraîche
  • färsk pepparrot, 4-5 "riv" (man kan också använda en halv burk pepparrotscantadou)
  • 0,33 renhjärta, tärnat
  • 8 skivor gravad lax
  • 4 skivor av morfars hälsobröd (se recept)

Morfars bröd på sju sorters mjöl (blir tre limpor)

  • 6 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl vetekli
  • 3 dl vetegroddar
  • 3 dl rågkross
  • 2 tsk salt
  • 5 tsk bikarbonat
  • 12 dl lättfil
  • 2,5 dl mörk sirap

Gör så här

Brödet

  1. Blanda alla torra ingredienser noggrant.
  2. Tillsätt sedan filmjölken och sirapen.
  3. Rör om och häll smeten i tre smorda 1,5-litersformar.
  4. Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ugnen i 70 minuter.

Mackorna

  1. Rör ihop Philadelphiaost, crème fraiche, pepparrot och renhjärta.
  2. Klicka på en stor boll på varje brödskiva (det kan bli lite över som man ställer fram på bordet för den som är hungrig).
  3. Linda sedan två skivor lax kring bollen.
  4. Servera.