Calvadosflamberade äpplen med råkräm och kanelcrunch

Calvadosflamberade äpplen med råkräm och kanelcrunch
Foto: TV4

Calvadosflamberade äpplen med råkräm och kanelcrunch

Av: Tobias - Säffle

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

1,5 h

Karamelliserade och flamberade äpplen serveras med kaneldoftande crunch och råkräm.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Calvadosflamberade äpplen

  • 1 msk smör
  • 3 msk strösocker
  • 3 gröna äpplen
  • 1 msk calvados

Råkräm

  • 3 dl grädde
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång

Kanelcrunch

  • 1 msk smör
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk kakao
  • 3 krm malen kanel
  • 2 dl havregryn

Gör så här

Calvadosflamberade äpplen

  1. Skala och kärna ur äpplena med en urkärnare. Skär 0,5 cm tjocka ringar och halvera dessa till bågar.
  2. Karamellisera sockret och smöret i teflonpanna på hög värme. Stek äppelbitarna i karamellen tills de mjuknat.
  3. Stäng av köksfläkten. Skvätt över calvados och antänd.

Råkräm

  1. Häll grädden i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i grädden. Låt vaniljgrädden stå och dra i kylskåpet i en timme.
  2. Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa vaniljgrädden till lös vispgrädde. Blanda ner äggule-/sockerblandningen i vaniljgrädden.

Kanelcrunch

  1. Karamellisera sockret och smöret i teflonpanna på hög värme tillsammans med kakao och kanel. Blanda i havregryn och häll ur blandningen ur pannan så den får svalna. Smula crunchen när den svalnat.

Uppläggning

  1. Lägg upp äpplen och ös över lite av såsen som bildats i stekpannan. Strö över kanelcrunchen. Lägg en klick råkräm vid sidan av äpplena.