Calvadosflamberade äpplen med råkräm och kanelcrunch

1,5 h
4
Calvadosflamberade äpplen med råkräm och kanelcrunch
Foto: TV4

Karamelliserade och flamberade äpplen serveras med kaneldoftande crunch och råkräm.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

21 maj 2015
Visa mer
1,5 h
4

Du behöver

Calvadosflamberade äpplen

  • 1 msk smör
  • 3 msk socker
  • 3 gröna äpplen
  • 1 msk calvados

Råkräm

  • 3 dl grädde
  • 3 äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 1 vaniljstång

Kanelcrunch

  • 1 msk smör
  • 3 msk socker
  • 1 tsk kakao
  • 3 krm kanel
  • 2 dl havregryn

Gör så här

  1. Calvadosflamberade äpplen
    Skala och kärna ur äpplena med en urkärnare. Skär 0,5 cm tjocka ringar och halvera dessa till bågar.
  2. Karamellisera sockret och smöret i teflonpanna på hög värme. Stek äppelbitarna i karamellen tills de mjuknat.
  3. Stäng av köksfläkten. Skvätt över calvados och antänd.
  4. Råkräm
    Häll grädden i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i grädden. Låt vaniljgrädden stå och dra i kylskåpet i en timme.
  5. Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa vaniljgrädden till lös vispgrädde. Blanda ner äggule-/sockerblandningen i vaniljgrädden.
  6. Kanelcrunch
    Karamellisera sockret och smöret i teflonpanna på hög värme tillsammans med kakao och kanel. Blanda i havregryn och häll ur blandningen ur pannan så den får svalna. Smula crunchen när den svalnat.
  7. Uppläggning
    Lägg upp äpplen och ös över lite av såsen som bildats i stekpannan. Strö över kanelcrunchen. Lägg en klick råkräm vid sidan av äpplena.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept