Het fisk- och skaldjursoppa med inslag av julen

Het fisk- och skaldjursoppa med inslag av julen
Foto: TV4

Het fisk- och skaldjursoppa med inslag av julen

Av: Calle Andersson

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

En fisk- och skaldjurssoppa med saffran och hetta som du kryddar enligt egen smak.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Bonnet "Chateu".

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök (stor)
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 7-8 dl vatten
  • 400 g blandad fisk, lax, pangasius, hajmal och sej (djupfrysta)
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2,5 dl vispgrädde
  • ca 10 sparris
  • ca 25 färska räkor
  • 1 röd chilifrukt, liten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • koriander (efter smak)

Baguette med egen aioli

  • 1 citron
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)
  • 2 äggulor
  • 1 tsk matolja
  • 1 tsk olivolja
  • vitlök, Pressad (efter smak)
  • koriander (efter smak)
  • baguette

Gör så här

Soppa

  1. Börja med att fräsa lök i mattfett.
  2. Pressa i vitlöksklyftorna, i med en saffranpåse och häll i vitvinsvinägern.
  3. Låt det puttra lite, häll sedan på vattnet.
  4. När soppan börjar koka upp, häll då i fisken i soppan.
  5. Koka sedan på medelvarm värme, ca 10-15 minuter.
  6. Sedan häver man i grädden. Låt det koka upp på medelvärme.
  7. Samtidigt kokar du sparris i en separat kastrull tills den får lagom tuggmotstånd, ca 5 minuter.
  8. Innan servering så har du i sparrisen tärnad, skalade färska räkor en liten chilifrukt (inga kärnor) finhackad. Fisk- och grönsaksbuljong och sista saffranpåsen.
  9. Smaka av med salt, peppar och lite koriander. Låt soppan stå och små puttra några minuter, viktigt är att räkorna inte kokar sönder.

Aioli

  1. Pressa i citronsaften i en skål.
  2. Blanda i salt, peppar och två äggulor samt pressad vitlök.
  3. Vispa med en elvisp samtidigt som du droppar ner oljan (försiktigt).
  4. Smaka av med lite koriander.