Lime- och citronmacarons

25 st
Macarons
Foto: Linda Lomelino

Linda Lomelinos söta macarons. Frisk fyllning av swiss meringue buttercream smaksatt med lime och citron.

Torka citron- och limeskal
Enklaste sättet är att torka rivet skal dagen före själva bakningen. Jag brukar sprida ut skalet på ett bakplåtspapper och sedan ställa in plåten i ugnen på lägsta värmen, cirka en timme och sedan stänga av och låta stå i eftervärmen.

Läs mer om

Linda Lomelino


10 april 2012
Visa mer
25 st

Du behöver

Lime- och citronmacarons

  • 100 g mandlar, skållade och malda
  • 110 g äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i en skål i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
  • 4 msk socker
  • 200 g florsocker
  • Torkat finrivet skal från 1 lime och 1 citron

Lemon- and lime swiss meringue buttercream

  • 2 st stora äggvitor
  • 100 g socker
  • 130 g rumstempererat smör
  • Skal från 1 lime och 1 citron samt saft från 0.5 lime och 0.5 citron

Gör så här

  1. Macarons
    Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner.
  2. Blanda med florsockret och torkat citron- och limeskal och kör alltihop en extra gång i mixern.
  3. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret, en matsked i taget.
  4. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig. Du ska kunna hålla skålen uppochned utan att marängen glider ut!
  5. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös.
  6. Vill du prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta efter en stund, är den toppig så rör lite till i smeten.
  7. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
  8. Värm ugnen till 150 grader. Grädda ca 11-13 minuter. Ett tips är att försiktigt trycka från sidan på macaronskalet för att se om de är klara, rör själva toppen på sig är de inte klara.
  9. Låt svalna helt och ta sedan försiktigt bort dem från bakplåtspappret.
  10. Swiss meringue buttercream
    Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
  11. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält.
  12. Ta bort skålen från värmen.
  13. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet.
  14. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
  15. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget.
  16. När allt smör är tillsatt, vispa cirka 3-5 minuter.
  17. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig! Det är lätt fixat. Är smörkrämen för kall, sätt skålen över vattenbad några sekunder och vispa igen. Är den för varm så sätt skålen i kylskåp och vispa sedan. Ge inte upp, bara fortsätt vispa så kommer den bli slät till slut.
  18. Tillsätt skal och saft och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.
  19. Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp, helst en dag eller två innan de ska ätas.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept