Jordgubb- och rabarberpaj

Rabarber- och jordgubbspaj
Foto: Linda Lomelino

Låt pajen svalna en aning innan du avnjuter den tillsammans med en skopa vaniljglass! Receptet är beräknat till en liten jordgubbs- och rabarberpaj, men degen räcker till två satser om du kavlar den riktigt tunt. 

Läs mer om

Linda Lomelino


28 maj 2012
Visa mer

Du behöver

Pajskal

  • 2,5 dl mjöl
  • 1 nypa salt
  • 75 g kallt smör
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 250 g jordgubbar och rabarber, hackade i mindre bitar
  • 3 msk socker
  • 1 msk citronjuice
  • 0,5 st citron, zest
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 st äggula
  • 1 msk mjölk
  • 2 tsk farin/muscovadosocker

Gör så här

  1. Blanda mjöl och salt i en skål.
  2. Skär smöret i mindre bitar och nyp sedan ihop det med mjölet.
  3. Tillsätt vattnet och arbeta degen så att den precis går ihop. Knåda inte för mycket!
  4. Lägg degen i plastfolie och låt vila en timme eller mer i kylen.
  5. Värm ugnen till 200 grader.
  6. Ta ut degen ur kylskåpet och låt den ligga i rumstemperatur i några minuter innan du kavlar ut den till cirka 4-5 mm tjocklek (spara en bit till ovansidan!).
  7. Lägg den utkavlade degen i springformen. Ställ in formen i kylen medan du förbereder fyllningen.
  8. Blanda hackade jordgubbar, rabarber, socker, citronjuice och -skal samt majsstärkelse i en skål.
  9. Häll fyllningen i det kalla pajskalet.
  10. Kavla ut resterande deg och skär ut tunna remsor som du sedan lägger i ett korgmönster ovanpå fyllningen.
  11. Vispa äggulan lätt tillsammans med mjölken och pensla sedan pajen med äggblandningen.
  12. Strössla lite farinsocker ovanpå.
  13. Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna och servera sedan tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept