Choklad- och espressocupcakes

Choklad- och espressocupcakes
Foto: Linda Lomelino
12

Du behöver

Cupcakes

  • 75 g smör
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 3 dl mjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,5 dl socker
  • 1 st stort ägg
  • 1 dl starkt nybryggt kaffe
  • 1,5 dl filmjölk (kan ersättas med mjölk)

Espresso- och chokladfrosting

  • 200 g mörk choklad (70%)
  • 300 g rumsvarmt smör
  • 3,5 dl florsocker
  • 1,5 dl kakao
  • 2 msk stark espresso (kaffe går också bra)
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Sätt 12 st muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Smält smöret, tillsätt vaniljpulver och låt det svalna.
  3. Sikta ned mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker i en stor skål.
  4. Vispa ägget lätt tillsammans med filmjölken i en liten skål.
  5. Blanda kaffet med smöret.
  6. Häll i alla flytande ingredienser i skålen med de torra och vispa till en slät smet.
  7. Fördela jämnt mellan muffinsformarna, men fyll dem inte mer än 2/3 fulla.
  8. Grädda 17-20 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna på galler.
  9. Smält chokladen i vattenbad och låt den sedan svalna.
  10. Vispa smöret vitt och fluffigt.
  11. Blanda i florsocker och kakao och vispa tills frostingen är klumpfri.
  12. Häll i den smälta avsvalnade chokladen och vispa till en slät kräm.
  13. Tillsätt vaniljpulver och espresso och vispa ordentligt till frostingen är jämn och fluffig.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept