Choklad- och espressocupcakes

Choklad- och espressocupcakes
Foto: Linda Lomelino
Linda Lomelino
Linda Lomelino

Choklad- och espressocupcakes

Av: Linda Lomelino

Från: Call me cupcake

16 ingredienser

Lindas recept på choklad- och espressocupcakes är beräknat till 12 st normalstora cupcakes.

Läs mer om

Linda Lomelino

Ingredienser

portioner

Cupcakes

  • 75 g smör
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 ägg (stort)
  • 1 dl starkt kaffe, nybryggt
  • 1,5 dl filmjölk (kan ersättas med mjölk)

Espresso- och chokladfrosting

  • 200 g mörk choklad 70 %
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 3,5 dl florsocker
  • 1,5 dl kakao
  • 2 msk stark espresso (kaffe går också bra)
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Sätt 12 st muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Smält smöret, tillsätt vaniljpulver och låt det svalna.
  3. Sikta ned mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker i en stor skål.
  4. Vispa ägget lätt tillsammans med filmjölken i en liten skål.
  5. Blanda kaffet med smöret.
  6. Häll i alla flytande ingredienser i skålen med de torra och vispa till en slät smet.
  7. Fördela jämnt mellan muffinsformarna, men fyll dem inte mer än 2/3 fulla.
  8. Grädda 17-20 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna på galler.
  9. Smält chokladen i vattenbad och låt den sedan svalna.
  10. Vispa smöret vitt och fluffigt.
  11. Blanda i florsocker och kakao och vispa tills frostingen är klumpfri.
  12. Häll i den smälta avsvalnade chokladen och vispa till en slät kräm.
  13. Tillsätt vaniljpulver och espresso och vispa ordentligt till frostingen är jämn och fluffig.