Côtes de porc grillées à la mode cajun

3 h + 2 dygn
4
Côtes de porc grillées à la mode cajun
Foto: TV4

Kamben som får ligga på grillen riktigt länge blir otroligt mört. I det här receptet är det både cajunkryddat och glaserat med en söt apelsinglaze och serveras med potatisgratäng och coleslaw. 

Tips! Vill du laga rätten utan griskött går det bra att använda kycklingklubba istället.

Gör gärna cajunkryddningen och glazen några dagar i förväg så får de rätt smak och karaktär.

Dryck: Rött vin (Campolieti Valpolicella Ripasso, 6792)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


25 maj 2016
Visa mer
3 h + 2 dygn
4

Du behöver

  • 1 kg kamben

Cajunkryddning

  • 5 msk flingsalt
  • 5 msk nymalen svartpeppar
  • 4 msk farinsocker
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk chilipulver
  • 2 msk malen spiskummin
  • 2 msk malen koriander
  • ev 2 msk cayennepeppar
  • 1 msk malen ingefära

Glaze

  • 2,5 dl tomatketchup
  • 3 msk cidervinäger
  • 4 msk farinsocker
  • 4 msk pressad apelsin
  • 2 msk brun senap
  • 1-2 krm flingsalt efter tycke och smak
  • 1-2 krm nymalen svartpeppar efter tycke och smak

Coleslaw

  • 0,5 japansk spetskål, finstrimlad
  • 2 morötter, finstrimlade
  • 2-3 klyftor vitlök, rivna
  • 3 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk sellerifrö
  • 1 msk dijonsenap

Potatisgratäng

  • 5-8 medelstora potatisar, tunt skivade
  • 1 gul lök, grovhackad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 krm salt och peppar

Gör så här

  1. Cajunkryddning
    Mortla alla ingredienser i en mortel. Blandningen ska stå mörkt en till två dagar för att få rätt karaktär.
  2. Glaze
    Blanda alla ingredienser i en skål, blandningen ska stå mörkt och svalt två till tre dagar för rätt smak. Blandningen håller sig även flera veckor i kylskåp.
  3. Coleslaw
    Blanda alla ingredienser förutom spetskål och morötter noga i en stor bunke. Vänd därefter ned grönsakerna i blandningen. Låt stå svalt fram till servering.
  4. Potatisgratäng
    Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Smöra fyra ugnssäkra portionsformar. Täck halva formen med potatis, lägg därefter ett lager hackad lök, salt och peppar och häll på lite grädde. Lägg ytterligare ett lager potatis avsluta med ytterligare lite grädde och krydda med salt och peppar. Grädda gratängen i ugnen i ca 35-40 minuter.
  6. Côtes grillées
    Ta fram kambenen i god tid så det är rumstempererade innan tillagning. Putsa kambenen på undersidan fri från hinnan. Klappa in cajunkryddningen väl på bägge sidor.
  7. Placera kambenen i ett grillrack och grilla kambenen indirekt på grill i ca 175 grader i ca 1,5 - 2 timmar eller tills köttet släpper lätt från benen. När det är ca en halvtimme kvar på tillagningstiden kan du börja pensla kambenen med glazen.
  8. Byter du ut fläskköttet till kycklingklubba är det viktigt att köttet når en innertemperatur på 82˚C intill benet.
  9. Servera köttet tillsammans med potatisgratängen och coleslaw.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept