Côte de bouef med haricots verts, vaxbönor och bearnaisesås

POPULÄRT
Côte de bouef med haricots verts, vaxbönor och bearnaisesås
Foto: TV4
Eric Hammel
Eric Hammel

Côte de bouef med haricots verts, vaxbönor och bearnaisesås

Av: Eric Hammel

Från: Sveriges mästerkock

10 ingredienser

60 m

Såhär tillagar du en perfekt klassisk côte de bouef! Servera med varma bönor, steksky och din bästa bearnaise!

Ingredienser

portioner
  • ca 1,3 kg entrecôte, på ben
  • salt
  • peppar
  • rapsolja, till stekning
  • smör, till stekning
  • 5 klyftor vitlök (med skal)
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 150 g haricots verts
  • 150 g vaxbönor
  • bearnaisesås, till servering

Gör så här

  1. Börja med att sätta ugnen på 120 grader. Hetta upp en stekpanna och häll i en ordentlig skvätt rapsolja och en stor klick smör (30-50 g)
  2. Salta och peppra köttet rikligt. Fräs köttet i pannan så att det får en ordentlig färg och bildar en ordentlig karamelliserad yta.
  3. Tillsätt vitlöksklyftorna och rosmarinen och ös köttet med smöret under 6-7 minuter.
  4. Lägg sedan köttet i en form tillsammans med fettet och smöret från stekpannan, lägg vitlöken och rosmarinen ovanpå köttet. Spara lite sky i stekpannan till bönorna (diska inte stekpannan bönorna skall värmas i den).
  5. Stick i en köttermometer och låt stå i ugnen 20-25 minuter tills köttet når en temperatur på 55 grader för medium/rare. Ta ut köttet och låt vila i folie cirka 15 minuter innan servering.
  6. Behåll skyn i ugnsformen som alternativ till sås vid servering.
  7. Tillaga bönorna under tiden köttet är i ugnen.
  8. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Salta och peppra. När vattnet kokar lägg i de rensade bönorna och koka cirka 5-6 minuter. Häll de varma bönorna i ett iskallt vattenbad och låt ligga där tills det är dags att värma dem i skyn och fettet som sparats i stekpannan precis innan servering.
  9. Lägg över de varma bönorna på ett trevligt fat och häll över skyn från ugnsformen i en liten skål.
  10. Lägg köttet på en stor skärbräda. Tranchera köttet i skivor (1,5 cm). Ställ garnityren av vitlök och rosmarin sidan om köttet på skärbrädan. Servera med en klassisk bearnaisesås. Bon Appetit!