Rättikskimchi - Kakktugi

Rättikskimchi - Kakktugi
Foto: Ulrika Pousette/Katy Kimbell

Rättikskimchi som bubblar av sig själv om du får till en bra syrning. Kimchin är levande och det är det som gör den så nyttig. Den gröna blasten kan man ta tillvara och koka soppa av. Blasten sägs vara jättenyttig för tarmarna. Receptet är för en något större sats, förvara den i kylen så håller den i minst 10 dagar. Om den blivit väl syrlig, använd den i en gryta eller något liknande, men släng inte!

Notera att du behöver minst 9 dagar för att göra den här rätten,

24 mars 2009
Visa mer
20

Du behöver

  • 2 kg färska rättikor
  • 1 dl grovt havssalt

Chiliblandning

  • 3 msk pressad vitlök
  • 2 msk riven ingefära
  • 3 dl hackad purjolök
  • 1,5 dl kodjokaro, koreanskt chilipulver
  • 1 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk fisksås

Gör så här

  1. Tvätta och skala rättikan och skär den i 2 x 2 cm stora kuber. Tillsätt salt och låt vila över natten.
  2. Skölj bort saltet och smaka av rättikan. Blanda i övriga ingredienser. Anpassa sältan i chiliblandningen efter saltgraden i rättikan. Om man vill kan man blanda chiliblandningen separat och sedan lägga i rättikorna. Det viktigaste är att alla kryddor blandas ut jämnt.
  3. Lägg rättikskimchin i en bunke med tättslutande lock och låt stå i rumstemperatur 2 dagar och sedan i kylskåp 1 vecka.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept