Mungbönsplättar - Nokdo chun

Mungbönsplättar - Nokdo chun
Foto: Ulrika Pousette
Från Nyhetsmorgon

De här plättarna är matiga med bra konsistens utan att man behöver använda vetemjöl- trevliga för alla, inte minst glutenintoleranta. /Byung-Hi och Byung-Soon

På bilden syns även

spenatplättar

.

Serveras som förrätt eller som drinktilltugg. Vill du göra en större måltid, servera med ris och till exempel

Marinerade böngroddar - Sookju Namul

.

5 maj 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 dl skalade och torkade mungbönor
  • 1 dl böngroddar (50 g)
  • 5 cm salladskål, gröna delen
  • 1 dl hackad purjolök
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk pressad vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • matolja till stekning

Dippsås

  • 3 msk koreansk eller japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 krm ättiksprit eller vitvinsvinäger

Gör så här

  1. Plättar
    Lägg mungbönorna i blöt 1 timme.
  2. Förbered under tiden de andra grönsakerna: förväll böngroddarna och hacka dem grovt.
  3. Förväll salladskålen och strimla den.
  4. När mungbönorna har stått i vatten 1 timme, häll av vattnet och mixa till en tjockgrynig smet.
  5. Blanda i grönsaker, sesamolja och kryddor och rör ihop till en tjock smet.
  6. Sås
    Blanda ihop ingredienserna till dippsåsen.
  7. Plättar
    Hetta upp matolja i en stekpanna på medelvärme.
  8. Klicka i smeten. Gör 6-7 cm stora plättar.
  9. Stek i några minuter på båda sidor tills plättarna är krispiga och fått fin färg.
  10. Skär eventuellt plättarna i halvor och servera med dippsåsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept