Butterkaka med kardemumma

Butterkaka med kardemumma
Foto: TV4

Originalet görs av wienerdeg med suckat, smör, socker och syltade apelsinskal som fyllning. Vår variant är lite lättare att baka, men den blir minst lika god!

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 1 dl kaffegrädde, 37°
  • 25 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • ca 75 g mjukt smör
  • ca 0,5 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 ägg till pensling
  • smör + mjöl till formen

Gör så här

  1. Rör ut jästen med grädden. Blanda smör, mjöl, socker och kardemumma till en smuldeg. Arbeta ihop allt och tillsätt ägget. Knåda, täck över och jäs 1 timme.
  2. Kavla ut degen på lätt mjölat underlag till en avlång platta. Bred på smör och strö på socker och vaniljsocker. Rulla ihop. Skär rullen i 3-5 cm breda bitar. Ställ dem tätt i en smord och mjölad rund bakform. Täck och jäs 25 minuter.
  3. Värm ugnen till 200°. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen cirka 35 minuter. Låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept