Butterkaka

Butterkaka
Foto: TV4

Har fått sitt namn från det tyska och engelska ordet för smör, "butter", och är en omtyckt kaffebulle att skära upp. Den innehåller mycket smör, därav namnet.

26 januari 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 2 dl kall mjölk
  • 40 g jäst
  • 1 ägg
  • 2 msk socker
  • 8 dl vetemjöl
  • 250 g smör
  • 3 msk smält smör
  • 3 msk socker
  • 2 msk hackad suckat
  • 2 msk hackat syltat apelsinskal
  • smör + mjöl till form
  • 1 ägg, uppvispat
  • oskalad mandel, hackad
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Blanda ut jästen i lite av den kalla mjölken så att den löser sig. Häll på resten av mjölken. Knäck ägget och blanda ner. Blanda samman vetemjöl och socker och knåda samman till en deg. Kavla ut degen till en rektangel. Skiva 250 g smör tunt och lägg på halva degen, använd en osthyvel. Vik den andra halvan över och stäng kanterna.
  2. Kavla försiktigt ut degen och vik den tredubbel. Vrid degen 1/4 varv och kavla ut den igen, vik den tredubbel. Kavla ut degen försiktigt en sista gång och vik den tredubbel. Kyl degen i 10 minuter. Smält 3 msk smör och låt det svalna. Kavla ut degen till en rektangel, pensla med smöret till fyllningen och strö på socker, suckat och syltat apelsinskal. Rulla ihop degen på längden och skär till lika stora "snurror".
  3. Ställ "snurrorna" i en smörad och mjölad form och låt jäsa på sval plats i 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Pensla med ägg, strö över mandel och pärlsocker. Grädda i ugnen i 30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept