Butlers ostpaj

Butlers ostpaj
Foto: TV4

En trevlig bjudrätt, en quiche, som kan lagas i förväg och värmas upp när gästerna anländer. Servera gärna med en sallad. Du behöver en stor form, en vanlig ugnsform går bra. Receptet räcker gott och väl som ensam rätt för sex personer, för 10–12 på en buffé.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

Pajdeg:

  • 250 g smör
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • Fyllning:
  • 150 g färska champinjoner
  • 1 burk hela tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 dl vitt vin
  • 7 ägg
  • 3,75 dl mjölk
  • 3,75 dl grädde
  • 175 g riven ost
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • salt och malen vitpeppar
  • matfett till stekning

Gör så här

  1. Pajdeg: Skär matfettet i mindre bitar och lägg i en bunke med mjölet. Smula mjöl och fett med fingertopparna tills allt blir fullständigt finfördelat. Tillsätt vatten och kläm ihop till en deg. Låt vila kallt.
  2. Rensa och skiva champinjonerna, skär tomaterna grovt och finhacka vitlöken. Fräs svampen några minuter i matfett i en stekpanna. Tillsätt vitlöken, fräs ytterligare någon minut. Tillsätt tomaterna med sitt spad samt vinet. Krydda med 1 tsk salt och några tag med pepparkvarnen. Låt småputtra i 15 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200°. Smörj en pajform och kavla ut degen så att den räcker till formen. Lägg degen i formen och se till att den går upp ordentligt över kanten. Förgrädda i 12 minuter.
  4. Vispa äggen och blanda med gräddmjölk, ost och salladskrydda. Blanda tomatröran med äggblandningen och häll i pajskalet. Grädda pajen tills fyllningen har stelnat. Det tar 50-60 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept