Frusen cheesecake

Frusen cheesecake
Foto: Camilla Lindqvist

Frusen cheesecake

Av: Jon Hansson

14 ingredienser

En svalkande och syrlig dröm att servera både under sommar- och vinterhalvåret.

Ingredienser

portioner

Bottnen

  • 75 g smör
  • 150 g pepparkaka (eller digestivekex)
  • 50 g hasselnötter, hackade

Fyllningen

  • 400 g färskost
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 5 äggulor
  • 2 apelsiner, skal och saft
  • 3 dl vispgrädde

Garneringen

  • jordgubbar
  • 2 apelsiner
  • 5 cl rom
  • 12 dubbla muffinsformar

Gör så här

Kakbotten

  1. Smält smöret. Det behöver inte bli hett, bara smälta.
  2. Krossa pepparkakorna eller digestivekexen grovt i en matberedare.
  3. Häll i smöret och kör till en smulig smet.
  4. Blanda i de hackade nötterna.
  5. Tryck ner blandningen i botten av 12 dubbla muffinsformar.
  6. Ställ kallt.

Frozen cheesecake

  1. Rör ihop philadelphiaosten med sockret, vaniljsockret och saltet i en bunke till en slät smet.
  2. Rör i äggulorna en i taget så att de blandas ut ordentligt i smeten.
  3. Rör i saften och det rivna skalet från de två apelsinerna.
  4. Vispa grädden hårt och vänd ner i smeten.
  5. Häll över i formarna och ställ i frysen i cirka 4 timmar.
  6. Skär bort skalet från de två apelsinerna till garneringen med en vass kniv.
  7. Skär ut filéer så att du får bort hinnorna mellan klyftorna.
  8. Lägg i en skål med rommen och vänd runt ett par varv.
  9. Låt kakorna tina några minuter, garnera din cheesecake med apelsinklyftor och halverade jordgubbar.