Budapestbakelse med clementinglasyr

Budapestbakelse med clementinglasyr
Foto: TV4
Anna Nilsson
Anna Nilsson

Budapestbakelse med clementinglasyr

15 ingredienser

1 h

Glutenfri bakelse med nötmaräng, vaniljmousse och clementinglasyr. En variant på klassikern budapestrulle.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Budapestbotten

  • 85 g hasselnötter [1,25 dl]
  • 15 g marsanpulver [1,5 msk]
  • 20 g potatismjöl [1,5 msk]
  • 5 g kakao [ca 0,5 msk]
  • 3 äggvitor
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • smör, till bakplåtspappret

Vaniljmousse

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 gelatinblad
  • 0,5 tsk vaniljpulver (eller drygt 1 tsk vaniljsocker)
  • 150 g färskost
  • 65 g strösocker [0,75 dl]

Clementinglasyr

  • 2 dl färskpressad clementinjuice
  • ca 1 krm citronsyra
  • 4 gelatinblad

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Smörj ett bakplåtspapper med lite smör.
  3. Finhacka hasselnötskärnor i en mixer och rosta snabbt i en stekpanna.
  4. Blanda hasselnötter, marsanpulver, potatismjöl och kakao.
  5. Vispa äggvitor till ett hårt skum (i en glasskål).
  6. Vispa i sockret i äggskummet lite i taget (så det blir en marängsmet).
  7. Vänd ner mjöl- och nötblandningen i marängsmeten.
  8. Spritsa ut smeten jämnt på bakplåtspappret, ca 20x25 cm. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 min.

Vaniljmousse

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.
  2. Vispa grädden fast.
  3. Rör ihop vaniljpulver, färskost och socker.
  4. Smält gelatinet försiktigt och rör sedan ner det i ostblandningen.
  5. Rör ner ostblandningen i grädden. Ställ åt sidan.

Glasyr

  1. Lägg gelatinbladen i blöt.
  2. Smält gelatinbladen försiktigt och rör ner i clementinjuicen.
  3. Smaka av med citronsyra till lagom syrlighet. Ställ åt sidan.

Montering

  1. Spritsa vaniljmoussen över budapestbottnen, se till att det är en kant längst ut.
  2. Häll glasyren över moussen (kanten stoppar glasyren att rinna över kanten). Ställ kallt till dess att glasyren stelnat.
  3. Skär upp bakelser av valfri storlek och form.