Bubblande sommarkärlek

POPULÄRT
Bubblande sommarkärlek
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Anna Nilsson
Anna Nilsson

Bubblande sommarkärlek

30 ingredienser

4 h 30 m

Somrig bröllopstårta med jordgubbsmousse och champagnemousse på luftig botten.

Tips! Välj gärna en söt champagne eller ett sött mousserande vin då en torr champagne riskerar att skära sig i smaken gentemot de övriga ingredienserna.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Farmors egen botten

  • 10 ägg
  • 450 g strösocker [5 dl]
  • 1 dl vatten, varmt
  • 300 g vetemjöl [5 dl]
  • 80 g potatismjöl [1 dl]
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 citroner, zest (skal)

Champagnemousse

  • 1,5 msk gelatinpulver
  • 4,5 dl söt champagne (eller mousserande vin)
  • 6 äggulor
  • 6 äggvitor
  • 4 ägg
  • 225 g strösocker [2,5 dl]
  • 3,5 dl vispgrädde

Jordgubbsmousse

  • 290 g strösocker [3,25 dl]
  • 0,5 dl vatten
  • 25 g citronjuice (från färsk citron)
  • 150 g äggula [7 st]
  • 60 g ägg [1 st]
  • 6 dl vispgrädde
  • 375 g jordgubbspuré
  • 1 msk gelatinpulver

Jordgubbsglasyr

  • 3 gelatinblad
  • 150 g vatten
  • 50 g citronjuice (från färsk citron)
  • 200 g jordgubbspuré

Dekorering

  • 300 g mörk choklad
  • brudslöja
  • ljusrosa rosor
  • vita prärieklockor

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  2. Smörj två (eller tre) bakplåtspapper med smör. Lägg bakplåtspappren i två (eller tre) långpannor.
  3. Vispa ägg, socker och vatten vitt och poröst (använd gärna glasskål).
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta mjölblandningen och vänd ner i äggfluffet tillsammans med zest från citronerna.
  5. Fördela smeten tunt i två eller tre långpannor (beroende på storlek).
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  7. När bottnarna svalnat, ta ut 30 rundlar av tårtbotten (ca 4,5 cm i diameter) samt en större rundel (ca 15 cm i diameter) för den översta tårtan.

Champagnemousse

  1. Klä formarna (ca 6 cm i diameter) som moussen ska stelna i med plastremsor (finns speciella avsedda för mousseformar) och placera bakelseringarna på bakelsepapper i en passande storlek. Lägg en liten tårtbotten i varje bakelseform och ställ åt sidan. Gör likadant med den större tårtbottnen (tårtringen ska vara ca 17 cm i diameter).
  2. Blanda gelatinpulvret med 0,5 dl champagne.
  3. Vispa äggulor och hela ägg lätt och luftigt över vattenbad. Blanda sedan ner socker och därefter 4 dl champagne. Fortsätt vispa lätt tills blandningen tjocknar (7-10 minuter) och allt skum har försvunnit.
  4. Smält gelatinblandningen i mikrovågsugn ca 10 sekunder. Häll ner gelatinet i ägg- och sockerblandningen och fortsätt röra tills allt har blandats ordentligt.
  5. Ta bort champagneblandningen från värmen, fortsätt röra 1-2 minuter och låt sedan blandningen kallna
  6. Vispa under tiden äggvitorna styva i en bunke och grädden i en annan bunke.
  7. När champagneblandningen kallnat helt, vänd ner äggvitor och grädde om vartannat.
  8. Fördela champagnemoussen jämnt i formarna genom att spritsa moussen ovanpå tårtbottnarna. Ställ kallt för att stelna.

Jordgubbsmousse

  1. Blanda gelatinpulvret med lite av vattnet.
  2. Koka upp strösocker, citronjuice och vatten till 118-121 grader.
  3. Vispa äggulor och ägg. Slå över sockerblandningen över äggblandningen försiktigt och vispa tills blandningen svalnat. Detta är en pâte a bombe.
  4. Vispa grädden löst.
  5. Smält gelatinblandningen i mikrovågsugn ca 10 sekunder. Värm samtidigt en liten del av jordgubbspurén.
  6. Blanda gelatinet och den uppvärmda jordgubbspurén och rör därefter ner allt i den stora mängden jordgubbspuré.
  7. Blanda din pâte a bombe och jordgubbspuré och rör sedan försiktigt ner grädden tills moussen är helt blandad och har en jämn färg.
  8. Häll eller spritsa moussen i formarna ovanpå champagnemoussen. Fyll inte ända upp i formarna. Ställ kallt för att stelna.

Jordgubbsglasyr

  1. Lägg 3 gelatinblad i blöt.
  2. Koka upp vatten, citronjuice och jordgubbspuré, rör ner gelatinbladen. Sila blandningen.
  3. Täck med plast (på ytan) ställ åt sidan för att svalna.
  4. Häll ett tunt lager avsvalnad jordgubbsglasyr ovanpå jordgubbsmoussen som hunnit stelna. Vid behov, häll till sist ett snygglager för att få en riktigt glansig och fin yta. Ställ kallt.

Dekorering

  1. Temperera den mörka chokladen och spritsa hjärtan på ett bakplåtspapper (ett hjärta per bakelse). Spritsa eventuellt också namnet på brudparet till den översta tårtan. Ställ åt sidan för att stelna.
  2. Placera ett chokladhjärta och en liten kvist brudslöja (eller annan valfri ätbar blomma) på varje bakelse. Dekorera den översta tårtan med chokladhjärtan och/eller namnen på bröllopsparet.
  3. Placera bakelserna på de två första våningarna på ett våningsfat och placera den större tårtan på översta våningen.
  4. Dekorera fatet med brudslöja, prärieklockor och ljusrosa rosor (eller andra passande blommor).