Brynt skreifilé med kål och hjärtmusslor

Brynt skreifilé med kål och hjärtmusslor
Foto: Sandra Mastio
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Brynt skreifilé med kål och hjärtmusslor

12 ingredienser

40 m

Stekt skreifilé med smörstekt grönkål,  vinkokta musslor toppad med en smakrik ramslökolja. Lyxmiddag på bara 40 minuter!

Ingredienser

portioner
  • 600 g skreifilé med skinn
  • 2 dl grovt salt
  • 1 kg hjärtmusslor
  • 1 dl neutral olja (ex raps)
  • 100 g ramslök
  • 2 skivor gammalt bröd, gärna kavring
  • salt
  • peppar
  • 200 g smör
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 dl vitt vin
  • 200 g grönkål

Gör så här

  1. Torka av fisken och skär den i portionsbitar, vänd den sedan i saltet och låt den ligga där i 15 minuter.
  2. Skölj musslorna noga och låt dem ligga i vatten. Släng söndriga musslor och de som inte sluter sig om du knackar på dem.
  3. Mixa den neutrala oljan med ramslöken och 1 krm salt.
  4. Stek brödet som du smular sönder i smör och olja krispigt och låta det rinna av på papper. Salta en aning.
  5. Skölj fisken och torka av den, stek den sedan på medelhög värme i rikligt med smör och olivolja. Du behöver inte salta fisken igen då den blivit rimmad. Stek först med skinnsida upp, sedan när ena sidan fått fin färg vänder du den och låter den steka en stund till på skinnet. Sätt sedan in den i ugnen på 100 grader och låt baka av upp till en innertemperatur mellan 47-52 grader. Min preferens är 47 grader men det är verkligen en smaksak.
  6. Bryn 150 g smör i en liten kastrull, sänk värmen och lägg ner den finhackade löken, låt den bli mjuk i och lägg sedan i musslorna och höj värmen. Häll på vinet och lägg på locket. Låt musslorna ånga under lock tills de öppnat sig. Ta av locket och låt vätskan reducera ner en aning.
  7. Fräs kålen i en panna, lägg den på en tallrik, toppa med den fasta fisken, rejält med musslor och dess sås. Droppa över ramslöksoljan och toppa med det krispiga brödet.
  8. Servera gärna de musslor som blir över som en liten sidorätt med ett gott bröd till den goda skyn.