Bryggarens vilda gryta

Bryggarens vilda gryta
Foto: TV4

Grytan blir godast om köttet får marinera över natten innan det tillagas. Denna vilda gryta går även att laga med såväl älg som nötkött. Har du inte matättika hemma, blanda 1 del ättikssprit (12%) med 6-7 delar vatten.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 hare eller kanin, styckad
  • salt och peppar
  • 150 g bacon, strimlat
  • 2 stora gula lökar, i klyftor
  • 1 morot, skivad
  • 1 tsk timjan
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 0,5 buljongtärning
  • 1 dl vatten
  • ca 10 katrinplommon
  • 2 tsk ljus dijonsenap
  • Marinad:
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 1 stor morot, skivad
  • 1 klyfta rotselleri, tärnad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 lagerblad
  • 1 flaska öl eller porter
  • 0,5 dl matättika, 3%

Gör så här

  1. Blanda marinaden, lägg i köttet, låt dra 1 dygn i kyl. Ta upp köttet, slå bort marinaden.
  2. Fräs först baconet, därefter lök och morot och lägg detta i en gryta. Krydda köttet, bryn och lägg det i grytan. Strö på timjan, slå i buljong och grädde. Småkoka under lock tills köttet är mört, en dryg timme. Lägg i plommonen efter halva tiden.
  3. Ta upp köttet, smaka av såsen med senap och slå såsen över köttet. Potatiskroketter är gott till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept