Brun fiskfond

Brun fiskfond
Foto: TV4

Den bruna fiskfonden är en bra grund till mörka fisksåser som rödvinssås eller madeirasås till stekt eller grillad fisk.

25 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg fiskskrov
  • 1 msk neutral olja
  • 1 gul lök
  • 20 g rotselleri
  • 1 purjolök
  • 2 lagerblad
  • några vitpepparkorn
  • 1 kvist timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 liter vatten
  • 1 dl torrt vitt vin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa fiskskroven väl. Ta bort gälar och eventuella inälvor samt spola i kallt vatten. Skölj grönsakerna. Hacka sedan löken grovt, skär moroten i skivor och sellerin och purjolöken i bitar.
  2. Smörj en ugnsform med oljan och lägg i benen och grönsakerna. Bryn tills benen blivit gyllenbruna. Tillsätt kryddorna och tomatpurén och rör om.
  3. Ta fram en rymlig kastrull och lägg över fiskskroven i den. Skrapa ur ugnsformen så att allt det goda kommer med. Slå på vattnet och vinet, koka upp och låt sjuda ca 30 minuter. Sila spadet och reducera det tills 1/4 återstår. Låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept