Brun fiskfond

Brun fiskfond
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Brun fiskfond

11 ingredienser

Den bruna fiskfonden är en bra grund till mörka fisksåser som rödvinssås eller madeirasås till stekt eller grillad fisk.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg fiskskrov
  • 1 msk neutral olja
  • 1 gul lök
  • 20 g rotselleri
  • 1 purjolök
  • 2 lagerblad
  • några vitpepparkorn
  • 1 kvist timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 l vatten
  • 1 dl torrt vitt vin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa fiskskroven väl. Ta bort gälar och eventuella inälvor samt spola i kallt vatten. Skölj grönsakerna. Hacka sedan löken grovt, skär moroten i skivor och sellerin och purjolöken i bitar.
  2. Smörj en ugnsform med oljan och lägg i benen och grönsakerna. Bryn tills benen blivit gyllenbruna. Tillsätt kryddorna och tomatpurén och rör om.
  3. Ta fram en rymlig kastrull och lägg över fiskskroven i den. Skrapa ur ugnsformen så att allt det goda kommer med. Slå på vattnet och vinet, koka upp och låt sjuda ca 30 minuter. Sila spadet och reducera det tills 1/4 återstår. Låt svalna.