Veganska brownies med dulce de coco

koket.se
Veganska brownies med dulce de coco
Foto: TV4
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Veganska brownies med dulce de coco

12 ingredienser

1 h

En skrämmande mörk, saftig och mäktig brownie, toppad med en annan oväntad vänskap: mjölkfri Dulce de leche gjord på kokosmjölk.

Glutenfritt? Byt ut vetemjölet mot hälften majsmjöl, hälften ren havre

Se Mattias Kristiansson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Brownies

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 3,5 dl strösocker
  • 3 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 krm salt
  • 1 förp svarta bönor [à 400 g, ca 3 dl kokta]
  • 3,5 dl vatten
  • 1 dl rapsolja

Dulce de coco

  • 2 förp kokosmjölk [à 400 ml]
  • 3 dl ljust muscovadosocker (eller rårörsocker eller farinsocker)
  • 0,5 krm flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Pressa ner ett bakplåtspapper i en form, 30x20 cm.
  3. Sikta ner vetemjöl, strösocker, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
  4. Häll av spadet från de svarta bönorna och skölj dem i vatten.
  5. Mixa dem tillsammans med vatten och olja till en slät smet.
  6. Använd en stavmixer eller matberedare.
  7. Vispa ihop de torra ingredienserna med vätskan. Jag brukar använda mig av en ballongvisp. När du har en slät smet utan klumpar häller du ner den i den förberedda formen. Grädda i ca 35 minuter eller tills brownien är något torr i mitten. Skaka på formen, kakan ska inte vara lös i mitten, utan fast.
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Dulce de coco: Rör ihop kokosmjölk och socker och flingsalt i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda i ca 40 minuter. Rör då och då så att den inte bränns.
  10. När du har fått en karamellfärgad kolasås, häll över den i en skål och låt svalna helt. Tänk på att den blir fastare när de svalnar, så låt den inte koka alltför länge.
  11. Bred ut dulce de cocon över brownien. Skär i bitar och servera.