Bröd till sliders eller miniburgare

Bröd till sliders eller miniburgare

Av: Sebastian Schauermann

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

25 m + 2 h

Här är min egen hemlighet bakom en perfekt slider eller miniburgare! Förebild är det mexikanska brödet cemita poblana som jag upptäckte när jag bilade runt i USA på 90-talet och stannade ett par månader i Mexiko. Mexikanarna fyllde det med allt möjligt och det påminner om fransk brioche. /Sebastian

Tips! Brödet går utmärkt att frysa!

Ingredienser

portioner30 - 40 stycken
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl mjölk, ljummen
  • 1 msk honung (eller strösocker)
  • 1 ägg
  • 1 ägg, till pensling
  • ca 4 dl vetemjöl special (eller manitobamjöl)
  • 50 g smör, smält
  • 1 tsk salt
  • sesamfrön
  • 3 msk olivolja, till pensling

Gör så här

  1. Blanda jäst, mjölk, honung/socker och ägg i degbunken. Tillsätt mjöl, smält smör och salt. Arbeta degen i 5 minuter på låg hastighet i degblandare/assistent, eller 10 minuter för hand. Jäs 30 minuter i bunken.
  2. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda inte. Forma 30–40 små runda bröd som får jäsa på plåt under bakduk i 1–2 timmar.
  3. Pensla med 1 ägg och strö över sesamfrön.
  4. Sätt ugnen på 220 grader med kombiånga. Har du bara en vanlig ugn så kör the old school-modellen och sätt in en ugnstålig bunke med vatten på ugnsbotten så att det bildas ånga. Ställ plåten mitt i ugnen och grädda i cirka 8–10 minuter, tills brödet har fått en ljus fin färg.
  5. Låt svalna på galler och pensla bullarna med olivolja, då blir de extra saftiga.