Bröd med nötter, frukt och morötter

Bröd med nötter, frukt och morötter
Foto: TV4

Blanda en massa nyttiga godsaker i bröddegen! Brödet blir saftigt och välsmakande. Du behöver inte pålägg på det här brödet, men det smakar bra både med och utan. Servera det till en soppa eller en sallad.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 1 stor morot
  • 100 g hasselnötskärnor
  • 200 g torkade aprikoser
  • 5 dl vatten
  • 3 msk neutral olja
  • 2 tsk salt
  • 50 g jäst (1 paket)
  • 6 dl grovt rågmjöl
  • 7-8 dl durumvetemjöl eller vetemjöl special

Gör så här

  1. Finriv morötterna och grovhacka hasselnötskärnorna och aprikoserna. Mät upp fingerljummet vatten och blanda i olja, jäst och salt. Tillsätt morötter, hasselnötter och aprikoser. Arbeta in mjölet, börja med den mindre mängden. Arbeta kraftigt 5 minuter med maskin eller 10 minuter med armkraft. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek i degbunken i cirka 40 minuter.
  2. Värm ugnen till 250°. Ta upp på bakbordet och knåda lätt. Dela degen i tre delar. Rulla ut till strängar och fläta ihop till en stor limpa. Jäs övertäckt på plåt tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret, i cirka 30 minuter.
  3. Grädda i 10 minuter, sänk till 200° och grädda i ytterligare 40 minuter. Låt svalna på galler för knaprig skorpa.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept