Bröd med hela vetekorn

Bröd med hela vetekorn
Foto: TV4

Det här brödet är jättelätt att baka men kräver planering. Vetekornen behöver ligga i blöt i minst 4 timmar. De hela kornen är viktiga – det är de som ger lång mättnad. Vetemjöl special eller durumvete gör att brödet trots hög halt av fibrer blir högt och luftigt.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 2 dl hela vetekorn
  • 0,5 liter vatten, 37°
  • 25 g (1/2 paket) jäst
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk anis
  • 5 dl havregryn
  • 7-8 dl vetemjöl special

Gör så här

  1. Skölj av vetekornen och låt dem ligga i blöt i 4 timmar.
  2. Rör ut jästen i det ljumma vattnet och rör i rapsolja, salt och anis. Arbeta in vetekorn, havregryn och det mesta av vetemjölet. Arbeta kraftigt, 6 minuter med maskin eller det dubbla med armkraft. Jäs övertäckt i 45 minuter tills degen nått nästan dubbel storlek.
  3. Vält upp degen på mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Är degen mycket lös, arbeta in lite mer mjöl. Platta eller kavla ut till en platta, ca 30 x 30 cm. Rulla ihop och lägg med skarven ner på smord plåt. Då blir brödet högt.
  4. Sätt ugnen på 275°. Snitta brödet med vass kniv. Jäs övertäckt i ca 25 minuter tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret.
  5. Sätt in brödet i mitten och grädda i 10 minuter. Sänk temperaturen till 200° och grädda i ytterligare 40 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept