Brochette med oxfilé och sidfläsk, vinsky och haricots verts

Brochette med oxfilé och sidfläsk, vinsky och haricots verts
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Brochette med oxfilé och sidfläsk, vinsky och haricots verts

13 ingredienser

Brochette är helt enkelt vanligt grillspett på franska. Det är också typiskt franskt att skära till köttet så att bitarna är helt jämna. Det kan åstadkommas genom att djupfrysa köttet och skära det halvtinat. Herbes de provence är en kryddblandning där timjan har en framträdande smak.

Ingredienser

portioner
  • 400 g oxfilé
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 2 tsk Herbes de Provence
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk neutral olja
  • 5 dl rött vin
  • 2 dl mörk oxbuljong
  • 2 msk majsstärkelse, + lite vatten
  • 250 g haricots verts
  • 0,5 gul lök
  • 25 g smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skär köttet och fläsket i bitar och trä upp på spett. Skala den ena vitlöksklyftan och pressa ner den i oljan. Pensla spetten med vitlöksoljan och krydda med herbes de provence, salt och peppar.
  2. Koka upp vin och buljong och koka ihop vätskan till hälften. Ställ åt sidan. Koka haricots vertsen mjuka i lättsaltat vatten. Skala och hacka den gula löken. Skala den återstående vitlöksklyftan. Fräs den gula löken i smöret och pressa ner vitlöksklyftan mot slutet. Lägg i haricots vertsen och låt den fräsa med en kort stund. Krydda med salt och peppar.
  3. Grilla spetten 3 minuter per sida. Koka upp vinskyn, rör ut majsstärkelsen i vattnet och red av skyn till lagom simmig konsistens. Servera spetten nygrillade med sky och haricots verts.