Rucola- och potatissallad med flankstek

Rucola- och potatissallad med flankstek
Foto: Jeff Tucker/Kevin Hossler
4

Du behöver

  • 600 g flankstek, alternativt utskuren biff
  • 1 msk olivolja
  • salt och nymald svartpeppar

Potatissallad

  • 500 g potatis, små, rödskaliga, skrubbad och kvartad
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk vitt vin eller vermouth (valfritt)
  • 1 st schalottenlök, stor, hackad
  • 125 g rucola, hela blad, plus 1,75 dl finhackad
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 3+2 msk olivolja
  • 0,25 tsk salt (+0,25 tsk)
  • 1 nypa svartpeppar (+1 nypa)

Gör så här

  1. Marinera köttet
    Lägg flanksteken på ett fat och pensla den med 1 matsked olivolja. Salta och peppra och låt den stå i 1 timme i rumtemperatur eller i upp till 8 timmar i kylen (ta ut den i god tid så att den är rumsvarm före tillagning).
  2. Potatissallad
    Fyll en ångkokare med vatten så att det når upp strax nedanför insatsen och låt det koka upp, sänk värmen och lägg i potatisen.
  3. Sätt på lock och låt ångkoka i 12–15 minuter tills potatisen är mjuk men inte faller i bitar.
  4. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
  5. Vispa ihop senap, vitvinsvinäger, vin (valfritt), 3 matskedar olivolja, salt och svartpeppar i stor skål.
  6. Rör ner schalottenlök, hackad rucola och potatis och rör om försiktigt.
  7. Stek köttet och färdigställ salladen
    Värm upp en stor, tjockbottnad stekpanna eller grillpanna på hög värme.
  8. Lägg i köttet och stek i 4–6 minuter på varje sida om man inte vill ha det helt genom-stekt.
  9. För över till en skärbräda och låt stå i 5 minuter.
  10. Skär köttet i tunna skivor.
  11. Lägg rucolabladen i en stor skål, ringla över 2 matskedar olivolja och rör om.
  12. Tillsätt salt, svartpeppar och balsamvinäger och rör igen.
  13. Fördela potatissalladen och de varma köttskivorna på tallrikar, toppa med rucolabladen och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept