Linssallad med bacon

Linssallad med bacon
Foto: Jeff Tucker/Kevin Hossler

Linssallad med bacon

Av: Brigit L. Binns

Från: Mat på minuten: sallad

13 ingredienser

En matig sallad med linser och knaperstekt bacon. Receptet kommer från boken Mat på minuten: sallad.

Här hittar du fler goda sallader.

Ingredienser

portioner

dressing

  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 3 schalottenlökar, 1 skivad och 2 hackade
  • 4 msk sherryvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1,25 dl olivolja
  • 0,75 tsk salt
  • 0,25 tsk svartpeppar, nymald

Linssallad

  • 4 skivor bacon, strimlade
  • 1 stjälkselleri, finhackad
  • 1 morot, finhackad
  • 500 g gröna linser
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 1 knippe frissésallad, grövre stjälkdelar borttagna

Gör så här

Dressing och fräst bacon

  1. Blanda vitlök, skivad schalottenlök, vinäger, senap, olja, ¾ tsk salt och ¼ tesked svartpeppar i en mixer.
  2. Mixa till en slät blandning. (Det blir mer vinägrett än vad som behövs till den här linssalladen, förvara resten i kylskåpet i upp till 1 vecka.)
  3. Fräs baconet i en stor stekpanna (eller järngryta) på låg värme i cirka 8 minuter, vänd på dem med jämna mellanrum.
  4. Lägg skivorna på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.

Linssallad

  1. Ställ tillbaka stekpannan på plattan och lägg i den hackade schalottenlöken i baconfettet, stek i cirka 4 minuter på låg värme tills löken är gyllengul.
  2. Lägg i stjälkselleri och morot och stek i ytterligare 3–4 minuter tills de börjar mjukna.
  3. Tillsätt linser, buljong och tillräckligt med vatten så att linserna täcks.
  4. Koka upp och sänk värmen och låt det puttra i cirka 20 minuter tills linserna känns genomkokta. Tillsätt mer vatten under koktiden ifall linserna ser torra ut.
  5. Ta bort från plattan och låt stå under lock i 5 minuter. Häll i hälften av vinägretten och rör om.

Vid servering

  1. Fördela frisésalladen på tallrikar och skeda upp linssalladen, ringla över lite vinägrett, strö bacon överst och servera.