Linssallad med bacon

Linssallad med bacon
Foto: Jeff Tucker/Kevin Hossler
4

Du behöver

Dressing

  • 2 st vitlöksklyftor, skivade
  • 3 st schalottenlökar, 1 skivad och 2 hackade
  • 4 msk sherryvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1,25 dl olivolja
  • 0,75 tsk salt
  • 0,25 tsk nymald svartpeppar

Linssallad

  • 4 skivor bacon, strimlade
  • 1 st stjälkselleri, finhackad
  • 1 st morot, finhackad
  • 500 g gröna linser
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 1 knippe frisésallad, grövre stjälkdelar borttagna

Gör så här

  1. Dressing och fräst bacon
    Blanda vitlök, skivad schalottenlök, vinäger, senap, olja, ¾ tsk salt och ¼ tesked svartpeppar i en mixer.
  2. Mixa till en slät blandning. (Det blir mer vinägrett än vad som behövs till den här linssalladen, förvara resten i kylskåpet i upp till 1 vecka.)
  3. Fräs baconet i en stor stekpanna (eller järngryta) på låg värme i cirka 8 minuter, vänd på dem med jämna mellanrum.
  4. Lägg skivorna på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.
  5. Linssallad
    Ställ tillbaka stekpannan på plattan och lägg i den hackade schalottenlöken i baconfettet, stek i cirka 4 minuter på låg värme tills löken är gyllengul.
  6. Lägg i stjälkselleri och morot och stek i ytterligare 3–4 minuter tills de börjar mjukna.
  7. Tillsätt linser, buljong och tillräckligt med vatten så att linserna täcks.
  8. Koka upp och sänk värmen och låt det puttra i cirka 20 minuter tills linserna känns genomkokta. Tillsätt mer vatten under koktiden ifall linserna ser torra ut.
  9. Ta bort från plattan och låt stå under lock i 5 minuter. Häll i hälften av vinägretten och rör om.
  10. Vid servering
    Fördela frisésalladen på tallrikar och skeda upp linssalladen, ringla över lite vinägrett, strö bacon överst och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept