Bretzell - se & gör

ca 2 h
12 pretzels
Pretzel
Foto: TV4

På med handskar och skyddsglasögon, nu bakar vi bretzells! Johan Sörberg visar steg för steg hur du gör. Johan använder Nitor kaustiksoda till lagen.

11 oktober 2016
Visa mer
ca 2 h
12 pretzels

Du behöver

Deg

  • 400 g vatten
  • 750 g vetemjöl
  • 75 g smör
  • 30 g jäst
  • 20 g salt
  • kvarnsalt

Lag

  • 1000 g vatten
  • 50 g ren kaustiksoda

Gör så här

  1. Värm ugnen till 210-230 grader.
  2. Blanda alla ingredienser till degen så du får en smidig deg, låt sedan vila 10 min.
  3. Dela degen i bitar, 80 gram styck. Det blir 6 kringlor och 6 spolformade.
  4. Lägg på 2 plåtar och jäs 30 min.
  5. OBS! Tänk på att använda handskar och skyddsglasögon när du hanterar kaustiksodan samt lagen. Häll kaustiksoda i en rostfri bunke. Häll på kokande vatten och låt svalna. Doppa de jästa bröden i lagen, använd handskar och skyddsglasögon. Strö över kvarnsalt, jäs 30 min.
  6. Snitta och grädda 10-15 min.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept