Bretansk äppelpaj

ca 50 m
4
Bretansk äppelpaj
Foto: TV4

Äppelpaj fylld med calvadosäpplen och toppad med marängtäcke. Glutenfritt alternativ finns!

Dryckestips: Servera med en flaska Bereenauslese från Tyskland eller Österrike.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

17 augusti 2015
Visa mer
ca 50 m
4

Du behöver

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 0,5 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 1 msk vatten

Alternativ glutenfri pajdeg

  • 3 dl glutenfri mix
  • 2 msk pofiber
  • 0,5 dl socker
  • 125 g smör
  • 1 ägg

Äppelfyllning

  • 8-10 äpplen, skalade och skivade (helst svenska med hög syra)
  • ca 2-3 msk calvados
  • 1 dl socker
  • 1 tsk kanel

Maräng

  • 3-4 äggvitor
  • 0,5 dl socker
  • siktat florsocker, till garnering

Servering

  • vaniljsås eller glass

Gör så här

  1. Nyp i hop degen, dvs smör, socker och mjöl, tillsätt vattnet, (är det glutenfri variant tillsätts ägget) bearbeta degen lite till. Detta tar ca 10 min.
  2. Använd en låg smörad pajform och fördela ut degen, platta till samt gör en liten kant uppåt. Förgrädda pajdegen i ca 5-10 min i 225 grader.
  3. Placera de skivade äpplena i en bunke, häll över socker, calvados och kanel. Rör om och låt stå. Rör om då och då.
  4. Vispa äggvitorna hårda till maräng, tillsätt socker i slutet av vispningen.
  5. Lägg i äppelfyllningen på pajen och grädda i ca 10-15 min.
  6. Tag ut formen och låt vila en stund.
  7. Bred marängen över hela kakan och grädda i 150 grader tills ytan får färg. Tar normalt enbart några minuter,
  8. Servera kakan ljummen med siktat florsocker ovanpå och ev vaniljsås eller glass.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept