Brasilianska fisktacos med mangosalsa

4 - 6
Brasilianska fisktacos med mangosalsa
Foto: Stephanie Bjelkstam
4 - 6

Du behöver

Tortillabröd

  • 3 dl majs (1 burk)
  • 1 dl vatten
  • 10 g färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 msk olivolja
  • ca 5-6 dl mjöl
  • mjöl, till utbakning

Friterad fisk

  • 600 g färsk torskfilé
  • 2 dl mjöl
  • 3 ägg
  • 2-3 dl panko
  • 1 l neutral olja, för fritering

Tillbehör

  • machésallad
  • koriander

Mangosalsa

  • 1 mango, tärnad
  • 2 avokado, tärnade
  • 4 salladslök (den gröna delen), skivade
  • 250 g körsbärstomater (1 ask), tärnade
  • 1 kruka koriander, hackad
  • 1 lime, saft av
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 msk flytande honung
  • flingsalt och svartpeppar

Ponzusås

  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk rostad sesamolja
  • 1 lime, saft av
  • 2 msk vita sesamfrön, torrostade
  • 0,3 jalapeño, finhackad

Yoghurtaioli

  • 1 dl majonnäs
  • 3 msk grekisk yoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök, finriven
  • 1 lime, skal av
  • 1 nypa flingsalt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Tortillabröd
    Mixa majskornen fint tillsammans med 1 dl vatten. Blanda ut jäsen och tillsätt sedan salt, socker och olja. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en deg. Jäs till nästan dubbel storlek.
  2. Kavla ut tunt till runda tortillas och grädda/stek brödet i en torr stekpanna på medelhög värme på bägge sidor. Håll bröden varma under bakduk.
  3. Förbered torsk
    Bena ur torsken och skär filéerna i bitar.
  4. Knäck äggen i en skål, häll upp mjöl i en annan och panko i en tredje. Dubbelpanera genom att först doppa fisken i mjöl, därefter ägg och till sist panko. Lägg bitarna på en plåt eller ett fat.
  5. Mangosalsa
    Blanda mango, avokado, tomater, salladslök, koriander, limesaft, olivolja, honung, flingsalt och svartpeppar.
  6. Ponzusås
    Blanda soja, rostad sesamolja, limesaft, sesamfrön och jalapeño.
  7. Limeaioli
    Blanda majonnäs, yoghurt, vitlök, limeskal, flingsalt och svartpeppar.
  8. Friterad torsk
    Hetta upp oljan i en vid, tjockbottnad kastrull, nästan på högsta värme. Doppa ner bitarna några stycken i taget, i ett par minuter tills de fått lite färg.
  9. Servering
    Lägg machésallad i botten av varje tortillabröd, lägg på mangosalsa, fisk, ponzusås och limeaioli. Toppa med koriander.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept