Brasiliansk BBQ med picanha, ris och farofa

POPULÄRT
Brasiliansk BBQ med picanha, ris och farofa
Foto: TV4

Brasiliansk BBQ med picanha, ris och farofa

Av: Carla - Östersund

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

45 m

En komplett brasiliansk BBQ - Churrasco de picanha completo! Serveras med brasilianskt ris, BBQ-vinägrett, vitlöksbröd och persiljesmör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Picanha

  • 1 kg picanha, 4 skivor 2,5-3 cm tjocka
  • 4-6 msk grovt salt

Ris à la Brasilien

  • 2 dl ris
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk salt
  • 1-2 msk matolja
  • 4 dl vatten

BBQ vinägrett

  • 4 tomater utan kärnor, hackade
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 grön paprika, hackad
  • 3 msk vinäger
  • 1 msk limefrukt, saft
  • 0,5 tsk strösocker
  • 0,5-1 dl olivolja
  • 3 msk persilja, hackad
  • 1-2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Vitlöksbröd

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk salt
  • 3 msk majonnäs
  • 3 msk smör
  • 1 baguette

Tillbehör

  • persiljesmör (färdigköpt)
  • palmhjärta

Gör så här

Picanha

  1. Skär tjocka skivor från picanhas kant, behåll kappan. Klappa in köttet med grovsaltet och grilla eller stek cirka 5 min på varje sida. Eftersom den är tjock blir ytorna grillade/stekta och får fin färg medan insidan förblir mör och saftig.

Ris à la Brasilien

  1. Tvätta riset väl för att ta bort stärkelsen. Låt vattnet rinna av väl. Mosa vitlöken med saltet i en mortel. Stek vitlöken i oljan tills den får lite färg. Lägg ner riset i oljan med vitlöken och stek den tills den börjar bli gul, ca 3-5 min. Häll i vattnet, rör lite grann och låt den koka under medium värme tills den är klar, ca 15 min. OBS: Rör inte riset under kokning.

BBQ vinägrett

  1. Blanda alla ingredienser i en skål och servera. Det blir godare om man låter den vila i kylskåp ett par timmar före servering.

Vitlöksbröd

  1. Mosa vitlöken med saltet i en mortel. Blanda vitlökcrèmen med majonnäs och smör väl, tills det är helt blandat. Gör diagonala snittar på baguetten utan att skära rakt igenom. Bred ut blandningen på snittarna och grilla baguetten tills den får en gyllene brun färg. Vill man, kan man lägga 1-2 tsk hackad persilja i blandningen.
  2. Servera allting tillsammans med persiljesmör och pamhjärtan.