Bräserad rödkål

Bräserad rödkål
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Bräserad rödkål

10 ingredienser

Rödkålen är ett friskt och fint tillbehör till det feta på julbordet. Den smakar också bra som tillbehör om du vill servera julskinka eller spjäll som ensamrätt någon av juldagarna.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 1 rödkålshuvud, ca 1 kg
  • 2 syrliga äpplen
  • 1 gul lök (eller rödlök)
  • 1,5 dl skinkspad (eller grönsaksbuljong)
  • 0,5 dl rött vin
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk strösocker
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk matfett, helst gåsflott

Gör så här

  1. Ansa och skölj kålen. Dela huvudet i fyra klyftor och skär bort stocken. Skär kålen i fina tunna strimlor. Klyv och skiva löken tunt. Skala och skiva äpplena.
  2. Smält matfettet i en rymlig gryta, lägg i kålen och löken och låt det fräsa några minuter under omrörning.
  3. Tillsätt äpplena, rödvin, skinkspad, vinäger, socker, salt och peppar. Låt allt sakta koka under lock i 1-1 1/2 timme. Rör i grytan då och då så att kålen inte bränns vid. Späd med lite skinkspad eller rödvin om det behövs. Tips: Om du sätter några droppar vinäger till den färdigkokta rödkålen behåller den sin fina röda färg.