Bräserad rödkål

Bräserad rödkål
Foto: TV4

Rödkålen är ett friskt och fint tillbehör till det feta på julbordet. Den smakar också bra som tillbehör om du vill servera julskinka eller spjäll som ensamrätt någon av juldagarna.

26 januari 2009
Visa mer
810

Du behöver

  • 1 rödkålshuvud, ca 1 kg
  • 2 medelstora syrliga äpplen
  • 1 medelstor gul eller röd lök
  • 1,5 dl skinkspad eller grönsaksbuljong
  • 0,5 dl rödvin
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk strösocker
  • salt
  • malen vitpeppar
  • 2 msk matfett, helst gåsflott

Gör så här

  1. Ansa och skölj kålen. Dela huvudet i fyra klyftor och skär bort stocken. Skär kålen i fina tunna strimlor. Klyv och skiva löken tunt. Skala och skiva äpplena.
  2. Smält matfettet i en rymlig gryta, lägg i kålen och löken och låt det fräsa några minuter under omrörning.
  3. Tillsätt äpplena, rödvin, skinkspad, vinäger, socker, salt och peppar. Låt allt sakta koka under lock i 1-1 1/2 timme. Rör i grytan då och då så att kålen inte bränns vid. Späd med lite skinkspad eller rödvin om det behövs. Tips: Om du sätter några droppar vinäger till den färdigkokta rödkålen behåller den sin fina röda färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept