Bräserad oxsvans i ugn

Bräserad oxsvans
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Bräserad oxsvans i ugn

19 ingredienser

30 m + 4 h

God gryta på oxsvans och grönsaker som bräserats långsamt tillsammans med vin, lök och lagerblad.

Ingredienser

portioner
  • ca 2 kg oxsvans
  • 2 gula lökar
  • 1 hel vitlök, delad på mitten
  • 2 palsternackor
  • 0,25 rotselleri
  • 1 dl olivolja
  • 2-3 lagerblad
  • 1 knippe färsk timjan
  • 8-10 svartpepparkorn
  • 3 dl vitt vin (alt 3 dl vatten)
  • rapsolja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Smaksättning till grönsakerna

  • citron, saft
  • 1 msk olivolja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • färsk pepparrot, riven
  • 1 knippe färsk kruspersilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär oxsvansen i tjocka bitar/stycke vid lederna, eller be slaktaren att göra det åt dig, salta och peppra köttet.
  3. Hetta därefter upp olja och smör i en tjockbottnad gryta och fräs oxsvansbitarna tills de får en fin och mörkbrun färg.
  4. Skala och skär ner grönsakerna, lägg också dem i grytan med köttet. Ha i alla kryddor samt häll på vinet eller vattnet. Låt det hela koka upp. Sätt på lock på grytan och sätt in den i ugnen i ca 3-4 timmar tills köttet släpper lätt från benen.
  5. Lyft upp grönsakerna i en skål, plocka bort skalet från vitlöken. Tillsätt några matskedar av fonden från grytan, ”mosa” dem med en gaffel.
  6. Pressa i lite citronsaft, olivolja och finhackad rå schalottenlök. Smaksätt med salt och peppar. Hacka persiljan.
  7. Pilla köttet från benet, lägg det goda stompet i en tallrik, toppa med oxsvanskött, rikligt med riven pepparrot och hackad persilja.