Bräckt, rimmad oxbringa med gräddkokt savoykål

Bräckt, rimmad oxbringa med gräddkokt savoykål
Foto: TV4

Rimmad oxbringa och gräddstuvad kål är riktig svensk husmanskost, fast på modernt vis. Oxbringan ska kokas dagen före, om du inte köper färdigkokt.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg mager rimmad oxbringa
  • 2 morötter
  • 200 g rotselleri
  • smör till stekning
  • hel vitpeppar
  • Kryddbukett:
  • 3 persiljekvistar
  • 1 timjankvist
  • 1 lagerblad
  • 0,5 blekselleri
  • Savoykål:
  • 0,5 savoykålshuvud
  • 4 dl grädde *
  • riven muskot
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • kokt potatis

Gör så här

  1. Kokt oxbringa: Ansa och skala morot och selleri coh skär dem i mindre bitar. Bind ihop persilja, timjan, lagerblad och blekselleri med ett snöre till en kryddbukett. Lägg morot, selleri, kryddbukett och vitpeppar tillsammans med oxbringan i en kastrull och fyll på med kokhett vatten så att det täcker. Koka upp och sjud sakta under lock tills köttet är mört, det tar ca 2 timmar. Om du inte ska servera bringan genast, lägg den i press i sitt eget kokspad och förvara kallt. Då håller den upp till 1 vecka.
  2. Gräddkokt savoykål: Dela savoykålen, ta bort stocken och skär resten i grova tärningar. Lägg det i en kastrull och koka 5 minuter med grädden. Krydda med salt, peppar och riven muskot.
  3. Skiva oxbringan och bräck skivorna hastigt i smör i het panna precis före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept