Bräckt oxbringa med lök och potatispuré

Bräckt oxbringa med lök och potatispuré
Foto: TV4

Det här är traditionell husmanskost av bästa märke som inte får försvinna. Tänk bara på att den kokta bringan ska ligga i press över natten innan du bräcker den. Här får du veta hur du rimmar din egen färska bringa. Köp annars färdigrimmad.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,2 kg rimmad oxbringa
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 10 vitpepparkorn
  • 8-10 potatisar, mjölig sort
  • 2-2,5 dl varm mjölk
  • 2 msk smör
  • salt och malen vitpepar
  • 2 gula lökar
  • smör till stekningen

Gör så här

  1. Lägg oxbringan i en kastrull tillsammans med moroten och löken, som du skalat och delat i några bitar, och vitpepparkornen. Fyll på med vatten så att det nätt och jämnt täcker. Koka på svag värme tills köttet är mört, 1–1 1/2 timme. Ta upp bringan och låt den kallna med en tyngd på sig, gärna över natten.
  2. Skala potatisen, dela den i några bitar och koka den precis färdig i lättsaltat vatten. Mosa den med purépress, elvisp eller för hand. Lägg i smöret och späd med mjölken till lagom konsistens. Smaka av med salt och nymalen peppar.
  3. Skala och skiva löken. Låt 1 msk smör bli gyllenbrunt på medelvärme och stek löken knaprig. Skiva bringan i ganska tjocka skivor och bräck dem hastigt i lite smör som blivit brunt, så att de får färg och blir genomvarma. Servera med potatispurén och löken.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept