Bovetegalette från Bretagne

1 dygn

Garnera galetten med ägg, ost, crème fraiche och örter för en galette complète!

Smeten måste göras minst dagen före stekning och håller i 4-5 dagar i kylskåp.

5 februari 2017
1 dygn

Du behöver

Galette

  • 200 g finmalet bovetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 5 dl kallt vatten
  • 2 ägg
  • 45 g smör eller god olja

Garnityr

  • 1 ägg
  • 50 g god ost, riven eller hyvlad
  • salt och peppar
  • crème fraiche
  • persilja eller gräslök, finhackat

Gör så här

  1. Häll i mjöl och salt i en skål och gör en grop. Häll i nästan allt vatten och vispa ordentligt. När smeten är homogen, knäck i ägg och häll i resten av vattnet och fortsätt vispa.
  2. Smält smöret på låg värme och blanda in den i smeten. Kontrollera konsistensen på smeten innan du steker. Den ska inte vara för tjockt men ganska rinnande.
  3. Olika bovetemjöl absorbera vätska olika därför behöver man justera ibland genom att vispa in lite mera vatten eller en skvätt öl.
  4. Stek galetten tills den får fin färg och garnera med ägg, riven ost, salt, peppar, crème fraiche och örter.
  5. Man kan hitta på oändliga varianter på garnityrer. Testa med kokt potatis, racletteost, kallskuret och cornichons eller varmrökt lax, creme fraiche, citron och gräslök. Eller getost, rödbetor valnötter och hunung...etc
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept