Bovetegalette från Bretagne

Sébastien Boudet

Bovetegalette från Bretagne

11 ingredienser

1 dygn

Garnera galetten med ägg, ost, crème fraiche och örter för en galette complète!

Smeten måste göras minst dagen före stekning och håller i 4-5 dagar i kylskåp.

Ingredienser

Galette

  • 200 g bovetemjöl, finmalet
  • 0,5 krm salt
  • 5 dl vatten, kallt
  • 2 ägg
  • 45 g smör eller god olja

garnityr

  • 1 ägg
  • 50 g ost, riven eller hyvlad
  • salt
  • peppar
  • crème fraîche
  • persilja, finhackat (eller gräslök)

Gör så här

  1. Häll i mjöl och salt i en skål och gör en grop. Häll i nästan allt vatten och vispa ordentligt. När smeten är homogen, knäck i ägg och häll i resten av vattnet och fortsätt vispa.
  2. Smält smöret på låg värme och blanda in den i smeten. Kontrollera konsistensen på smeten innan du steker. Den ska inte vara för tjockt men ganska rinnande.
  3. Olika bovetemjöl absorbera vätska olika därför behöver man justera ibland genom att vispa in lite mera vatten eller en skvätt öl.
  4. Stek galetten tills den får fin färg och garnera med ägg, riven ost, salt, peppar, crème fraiche och örter.
  5. Man kan hitta på oändliga varianter på garnityrer. Testa med kokt potatis, racletteost, kallskuret och cornichons eller varmrökt lax, creme fraiche, citron och gräslök. Eller getost, rödbetor valnötter och hunung...etc