Bouillabaisse med rouille

Buillabaisse med rouille
Foto: TV4
Charlotta Sturnegk
Charlotta Sturnegk

Bouillabaisse med rouille

Av: Charlotta Sturnegk

Från: Sveriges mästerkock

35 ingredienser

75 m

En härlig, smakrik, fisksoppa med rötterna i Marseille,  tolkad på Charlottas vis. Toppa soppan med musslor, räkor, krutonger och servera den krämiga rouillen vid sidan om.

Ingredienser

portioner

Soppa och fond

  • 400 g färska räkor
  • 1 gul lök, hackad
  • 10 cm purjolök, av det vita, skivad
  • 1 morot, hackad
  • 4 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • smör, till stekning
  • olja, till stekning
  • 4 dl vatten
  • 1 knippe persilja
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 0,5 chilifrukt, hackad
  • ca 1 kg blåmusslor (1 nät)
  • 1 dl vitt vin

Soppa

  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • 1 gul lök, skuren i ringar
  • 1 zucchini, tärnad
  • 1 morot, tärnad
  • 1 fänkål, tärnad
  • ca 800 g hela konserverade tomater, grovhackade
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl hönsbuljong
  • 2 msk kapris
  • 0,5 g saffran
  • surdegsbröd, till krutonger
  • 600 g blandade fiskfiléer, skurna i bitar (kolja, långa, piggvar, lax)

Rouille

  • 0,5 dl inkråm av vitt bröd blötlagt i vatten
  • 1 äggula
  • 0,25 g saffran
  • 0,5 dl rapsolja - ej kallpressad
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar

Gör så här

Räkfond

  1. Börja med att skala räkorna. Spara både räkor och skal, lägg räkorna i kylen fram till servering.
  2. Värm upp en panna på hög temperatur Fräs räkskalen tillsammans med lök, morot, lagerblad och timjan i lite smör och olja. Slå på 4 dl vatten, sätt på ett lock och låt sjuda 15 minuter på medeltemperatur.
  3. Hacka persilja, vitlök och chili.
  4. Värm upp en större kastrull med lock, bryn persiljan, vitlöken och chilin i lite olivolja, tillsätt blåmusslorna och 1 dl vitt vin. Låt musslorna koka i 3-4 minuter eller tills musslorna öppnar sig
  5. Ta upp musslorna ur spadet och plocka ut musslorna ur skalen. Lägg musslorna i kyl fram till servering.
  6. Häll vätskan från musslorna i räkbuljongen och låt koka i ytterligare 10 minuter.

Soppa

  1. Hetta upp en gryta med lite olja och smör. Tillsätt lök, zucchini, morot, fänkål, skalade tomater, vitt vin, hönsbuljong, kapris och saffran.
  2. Sila av räkfonden ner i grytan med grönsakerna och låt puttra på medelvärme 15 minuter, smaka av med salt och peppar. Gör under tiden rouillen.

Rouille

  1. Lägg brödet i en skål, slå på äggulan, saffran och vispa. Tillsätt oljan droppvis tills du får en sås liknade majonnäs. Smaksätt med citron, salt och peppar och lägg in i kylen fram till servering.

Servering

  1. Stek surdegskrutongerna knapriga. Blanda krutongerna med räkorna och musslorna du lagt undan.
  2. Lägg i fiskbitarna i soppan, låt sjuda i soppan 3-4 minuter.
  3. Lägg upp soppan i varma tallrikar och toppa med blandningen av musslor, räkor och krutonger. Servera rouillen vid sidan om.