Skölj och skär bort ryggrad och skinn på filéerna. Skär filéerna i mindre munsbitar.
Lägg strömmingen i en vid skål och häll på vinäger så att det täcker. Täck med lock eller plastfolie och låt stå i kylskåp i ca 10 timmar.
Rengör noga 1–2 glasburkar med tättslutande lock.
Häll av vinägern och skölj strömmingen ordentligt i kallt vatten. Var försiktig så att filéerna inte går sönder och använd gärna plasthandskar för att minska risken att sprida bakterier från händerna. På så sätt att ökar du hållbarheten på strömmingen.
Finhacka chili, persilja, vitlök och riv citronskal.
Varva strömming, kryddor, chili, persilja, vitlök och citronskal i glasburkarna. Avsluta med att hälla på olivolja så att det täcker allt.
Dunka burkarna mot ett hårt underlag så att oljan rinner ner ordentligt.
Låt stå i kylskåp i ett dygn och servera sedan tillsammans med tunna skivor rostad baguette.
Strömmingen klarar sig cirka 10 dagar i kylskåp förutsatt att oljan täcker ordentligt.